FSS I INSTITUT ZA ŽENSKI SPORT POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI | U NAREDNA DVA MESECA ŠIROM SRBIJE OTVORIĆE SE BESPLATNE ŠKOLE FUDBALA ZA DEVOJČICE

07.02.2022.

Fudbalski savez Srbije i Institut za ženski sport potpisali su danas sporazum o saradnji. U naredna dva meseca u deset gradova u Srbiji otvoriće se besplatne škole fudbala za devojčice osnovnoškolskog uzrasta, u kojima se očekuje više stotina polaznica. Saradnja je nastala iz potrebe za afirmacijom ženskog fudbala, koji na globalnom nivou dobija sve više na značaju i popularnosti.

„Namera nam je da podržimo sve devojčice koje žele da se bave fudbalom, a važna poruka koju želimo da pošaljemo glasi – da, fudbal jeste sport za devojčice i žene! Institut za ženski sport najbolji je mogući partner u ovoj misiji, imajući u vidu njihovu mrežu stručnjaka, sistem koju su uspeli da uspostave u našoj zemlji i omoguće devojčicama besplatno bavljenje sportom. Snažno smo uz Institut i nadamo se da ćemo ovom saradnjom napraviti veliki korak, kako bismo u budućnosti podržavali i navijali za ženski fudbal“, izjavio je prof. dr Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS.

„Drago nam je što nas je FSS izabrao za partnera u projektu motivisanja devojčica da se bave fudbalom. Vredno radimo, i očekujemo da prve besplatne škole fudbala za sve devojčice koje žele da treniraju ovaj sport krenu sa radom u više gradova već u februaru. Fudbal je sport koji je percipiran kao muški sport, vreme je da to promenimo. Saradnju sa FSS vidimo kao važan korak za budući razvoj ženskog fudbala u Srbiji“, izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport, košarkaški trener i selektorka ženske košarkaške reprezentacije.

Danas je čak 45 miliona fudbalerki registrovano u FIFA. Na 3. Svetskom prvenstvu za žene u SAD, na finalnoj utakmici između SAD i Kine, bilo je preko 100.000 gledalaca. Sve veći broj ženskih klubova i organizacija, pokrenulo je fudbalske sportske radnike da se ozbiljnije posvete pitanjem ženskog fudbala.

2 od 3 devojčice uzrasta 7 do 14 godina nema redovne sportske aktivnosti, a na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojčica i žena. Institut za ženski sport besplatnim školama sportova podržava devojčice u Srbiji da ostvare svoj puni potencijal u životu kroz fizičku aktivnost i bavljenje sportom. Verujemo da je jedini način da ostvarimo svoj puni potencijal kao žene i devojke ako smo fizički aktivne. Verujemo u jednake prilike.

Svakom sportu potrebno je više devojčica, priključi nam se!

Institut za ženski sport vodeća je organizacija za ženski rekreativni i prosfesionalni sport u jugoistočnoj Evropi, koju vode vrhunski sportski stručnjaci. Institut je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da omogući devojčicama i ženama da budu fizički aktivne i pomogne im da ostvare svoj pun potencijal u životu. Institut radi na brojnim projektima, od kojih se ističe organizacija besplatnih škola sportova i radionica za devojčice uzrasta od 7 do 14 godina. Stručno vođene treninge za 14 sportova na 20 lokacija i sa preko 30 aktivnih trenera u 14 gradova širom Srbije, dva puta nedeljno, trenutno pohađa više od 1.000 devojčica. Institut je osnovala Marina Maljković, košarkaški trener i selektorka ženske košarkaške reprezentacije. Svakom sportu potrebno je više devojčica#igrajsanama . Više informacijaFacebook i Instagram @institutzaženskisport i www.institutzazenskisport.rs

Za dodatne informacije [email protected]