BAZIČNI FUDBAL | FSS DOMAĆIN UEFA SEMINARA U STAROJ PAZOVI

05.03.2024.

Sportski centar Fudbalskog saveza Srbije ove nedelje dom je predstavnicima 12 nacionalnih saveza, kao i evropske kuće fudbala, koji su učesnici seminara na temu Fleksibilnih formata i razvojnih putanja za igrače i igračice.

Fudbalski savezi Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Gruzije, Grčke, Kazahstana, Letonije, Litvanije, Rumunije i Turske boraviće u Srbiji do četvrtka, a tokom trodnevne studijske posete učestvovaće u različitim radionicama, dok će imati priliku i da se upoznaju sa radom sektora za bazični fudbal Fudbalskog saveza Srbije.

Helen Kroft, Stjuart Grif, Les Haui i Vladmir Luptak, predstavnici UEFA Grassroots departmana, biće predavači i moderatori radionica, a uz njih su tu i dva specijalna gosta – Per Ravn Omdal, nekadašnji potpredsednik UEFA i ambasador bazičnog fudbala, kao i Ulf-Rauno Markard, UEFA specijalista za bazični fudbal.

Počasni predsednik Fudbalskog saveza Norveške i jedan od pokretača bazičnog fudbala u Evropi, na samom početku pozdravio je učesnike.

“Čast mi je eto sam u Srbiji i ovom sjajnom sportskom centru. Radujem se da u narednim danima radim sa svima vama koji ste posvećeni bazičnom fudbalu i da zajedno učinimo da odavde odete nazad u svoje nacionalne asicijacije entuzijastični i puni novih ideja za unapređenje našeg lepog sporta. Hvala Fudbalskom savezu Srbije i Ruži Ilić na gostoprimstvu”, poručio je gospodin Omdal.

Seminar je u ime FSS otvorila Ruža Ilić, menadžer za bazični fudbal, i svim učesnicima poželela dobar rad i prijatan boravak u Srbiji.

“Zahvalni smo što nam je UEFA učinila čast da se kod nas održi seminar na ova važnu temu, a sigurna sam da ćemo biti odlični domaćini. U proteklom periodu smo napravili veliki iskorak i rezultati pokazuju da smo među najuspešnijim savezima kada su u pitanju projekti bazičnog fudbala. Želimo da taj trend nastavimo i da u Srbiji stvorimo priliku svima koji to žele, da se bave fudbalom. Ovakvi seminari daju nam priliku da predstavimo svoj učinak ali i da učimo od drugih i pronalazimo najbolja rešenja za sprovođenje programa. Veliko hvala UEFA mentorima na podršci i poverenju!”

Boravak delgacije evropske kuće fudbala u Sportskom centru u Staroj Pazovi bio je i idealan momenat za sastanak sa rukovodiocima Fudalskog saveza Srbije, te su se tokom prvog dana seminara predstavnici UEFA sektora za bazični fudbal sastali sa generalnim sekretarom FSS, gospodinom Jovanom Šurbatovićem, kao i direktorom sportskog sektora, gospodinom Miroslavom Tanjgom.

Po završetku teorijskog dela učesnici su se uputili na terene Fudbalskog saveza Beograda na Adi gde su treneri škole fudbala “Prima fortuna” i “Banovo brdo” predstavili praktičnu primenu fleksibilnih formata.

Do kraja seminara, u Sportskom centru FSS biće održan i festival bazičnog fudbala gde će učešće uzeti 70 dečaka i devojčica uzrasta 10-12 godina, volonteri FSS i treneri koji pohađaju edukativni program za dobijanje UEFA C diplome u okviru CEFT Fudbalskog saveza Beograda.

Fudbalski klub Voždovac predstaviće rad sa bazom svoje omladinske škole koja trenira na unikatnom stadionu na krovu tržnog centra “Stadion” čime će učesnici videti u praksi rad superligaškog kluba sa najmlađima.