Arhiva

DEJAN STANKOVIĆ SAVETNIK PREDSEDNIKA UEFA

07.03.2017.

Dejan Stanković, srpski rekorder po broju nastupa za reprezentaciju (103), otvara novo poglavlje fudbalske karijere. Posle sjajnih igračkih dana i 28 godina staža na terenu, Stanković se preselio u fudbalsku diplomatiju… Dejan je zvanično promovisan u savetnika Aleksandera Čeferina, predsednika UEFA i to u sektoru za razvoj fudbala i talenata, uzrasta 14 i 15 godina. Kako su saopštili zvaničnici iz Niona, posao se odnosi na važan deo obrazovanja mladih igrača na putu do vrhunske karijere.
– Sad je vreme da otvorim novo poglavlje. Čast mi je da radim u UEFA i vratim fudbalu za sve što mi je dao. Ceo život sam bio deo nekog tima, sada i najvećeg od 55 članica UEFA. Moj posao je da pomognem u razvoju Akademije i stasavanja mladih fudbalera – najavio je Dejan Stanković.
Srpski as karijeru je počeo u mlađim kategorijama zemunskog Teleoptika, a potom nastavio u fudbalskoj školi Crvene zvezde. Za prvi tim odigrao je 85 utakmica, u tri sezone, i postigao 30 golova. Posle Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998, i zapažene uloge u reprezentativnom timu SR Jugoslavije, Dejan se preselio u Rim i udresu Lacija odigrao 137 utakmica (22 gola). Od 2004. godine, bio je važna karika u pobedničkom lancu Intera, sa kojim je osvojio i titulu prvaka Evrope 2010. godine. Za tim iz Milana odigrao je 231 meč i postigao 29 golova.

Dejan Stanković je upisan zlatnim slovima i u istoriju jugoslovenskog i srpskog fudbala. Aktuelni rekorder, debitovao je za državni tim u prijateljskoj i vatrometnoj utakmici protiv Južne Koreje, 22. aprila 1998. u Beogradu. Debi iz snova obeležio je sa dva gola, za pobedu SR Jugoslavije od 3:1! Oproštajni meč, 103. u reprezentativnom dresu, bio je svečarski dan: 11. oktobar 2013. u Novom Sadu, kada su završetak karijere čuvenog kapitena uveličali selekcija Japana i pobeda Srbije od 2:0.