Arhiva

SRBIJA, BRE | PRVA UTAKMICA I PRVA POBEDA ZA ISTORIJU (VIDEO)

16.08.2020.

https://www.instagram.com/p/CD9XoL7DSEB/?igshid=1vqgy5l4ce36i

Prošlo je 14 godina od istorijske, prve utakmice i pobede (1:3) fudbalske reprezentacije Srbije nad domaćinom, reprezentacijom Češke 16. avgusta 2006. godine u Uherskem Hradištu. Svakako, to je bio trijumf za istoriju i lep početak jednog novog poglavlja u istoriji našeg fudbala, ali i sporta uopšte. Ta 2006. godina obilovala je kako sportskim, tako i političkim događajima. Najpre se  raspala  državna zajednica Srbije i Crne Gore, a Republika Srbija  konačno, nakon 88 godina, obnavlja svoju državnost. Na sportskom planu naša fudbalska reprezentacija (poslednji put pod starim imenom i himnom „Hej Sloveni“) doživela je neuspeh na Mondijalu u Nemačkoj. Trebalo je što pre zaboraviti to učešće i otvoriti stranice nove fudbalske istorije pod novim imenom, zastavom, grbom i himnom.  Prilika za to ukazala se nepuna dva meseca kasnije.

https://www.instagram.com/p/CD9ompJDzCV/?igshid=r0nni9h0e14d

U međuvremenu, odlukom FIFA reprezentacija Srbije postala je naslednica reprezentacije bivše države (SCG, SRJ i SFRJ). Za prvog selektora izabran je Španac Havijer Klemente, od ranije poznati trener i nekadašnji španski selektor. Udaren je temelj  nove srpske reprezentacije i to je ujedno bila  prva i poslednja provera pred početak kvalifikacionog ciklusa u septembru iste godine.

Utakmica je značajna i zbog toga što se na njoj od reprezentativnog dresa oprostio Pavel Nedved, legenda češkog, ali i evropskog fudbala. Za svoju zemlju je odigrao  ukupno 91 utakmicu i postigao 18 golova. Reprezentacija Srbije nastupila je u sastavu: Stojković, Marković, Stepanov, Biševac, Luković, Duljaj, Stanković (od 62. Ljuboja), Koroman (od 46 Kovačević), Ilić (od 46. Trišović), Lazović (od 46. Žigić), Pantelić.  Meč po naše reprezentativce nije počeo dobro. Posle kiksa Biševca, Štajner je već u trećem minutu doveo Čehe u vođstvo. Pred kraj prvog dela izjednačio je Danko Lazović, bio je to prvi, istorijski gol za reprezentaciju Srbije. Drugo poluvreme donelo je  još bolju igru i dva gola u češkoj mreži. Orlove je u vođstvo doveo aktuelni potpredsednik FSS Marko Pantelić, tada sjajan napadač berlinske Herte, a konačan rezultat 3:1 za Srbiju postavio je debitant Aleksandar Trišović. Srbija je ostvarila rezultat kakav verovatno niko nije mogao da sanja. Bila je to divna fudbalska noć, prvi let i pobeda naših „orlova. I pored epiteta „prijateljska“, ovo je ipak bila istorijska, prva utakmica i trijumf fudbalske reprezentacije Srbije. Igrači sada igraju za Srbiju, na dresovima nose nacionalna obeležja i ne slušaju zvižduke dok se intonira himna, već pevaju „Bože pravde“.