Vesti

ŽREB 2. SEPTEMBRA U NIONU | FUTSAL SELEKCIJA SRBIJE U PRVOM ŠEŠIRU NA ŽREBU KVALIFIKACIONIH GRUPA ZA PRVENSTVO EVROPE U HOLANDIJI 2022.

18.08.2020.

Seniorska futsal reprezentacija Srbije dobiće na žrebu u Nionu 2.septembra protivnike u narednom ciklusu kvalifikacija za Prvenstvo Evrope čiji će domaćin biti Holandija 2022.godine. Naredni ciklus kvalifikacija koji će početi u decembru ove godine, imaće epitet istorijskog kada je u pitanju futsal, jer se po prvi put kvalifikacije neće igrati samo kao jedan mini turnir, već će se igrati tri utakmice kod kuće i tri utakmice u gostima, pa će samim tim i takmičenje biti mnogo atraktivnije i izazovnije.
UEFA će na žrebu 2.septembra (koji će biti održan bez prisustva predstavnika saveza) rasporediti selekcije  u ukupno 8 grupa sa po 4 tima, a direktan plasman na Prvenstvo Evrope izboriće osam pobednika grupa, kao i 6 najboljih drugoplasiranih selekcija, dok će dve poslednje drugoplasirane selekcije naknadno razigravati u plej-ofu za još jedno mesto na finalnom turniru. Uz domaćina Holandiju, to će činiti ukupan broj od 16 reprezentacija na Prvenstvu Evrope, što je takođe prvi put u istoriji da će se Futsal Euro igrati sa ovim brojem učesnika.
Naša futsal selekcija u naredne kvalifikacije ulazi kao i uvek sa najvećim ambicijama, a zahvaljujući sjajnim rezultatima u proteklom periodu Srbija je rangirana kao peta na rang listi i naći će se u najjačem prvom šeširu, što nam daje odličnu poziciju uoči žreba, tako da se nećemo u grupi sastati sa najvećim favoritima. Raspored šešira izgleda ovako:
1.Šešir: Španija, Portugal, Rusija, Kazahstan, Srbija, Azerbejdžan, Hrvatska, Italija.
2.Šešir: Ukrajina, Češka, Slovenija, Rumunija, Mađarska, Francuska, Finska, Slovačka.
3.Šešir: Belorusija, BIH, Poljska, Belgija, Gruzija, Letonija, Moldavija, Albanija.
4.Šešir: Norveška, plus još 7 selekcije koje će se znati nakon plej-ofa preliminarne runde.
UEFA je takođe odredila i moguće termine odigravanja utakmica, a to su novembar i decembar ove godine, kao i januar, mart i april 2021. (po dva termina u svakom mesecu). Srbija će svakako startovati tek od decembra, jer nas u novembru očekuju dve baraž utakmice sa Finskom za plasman na FIFA Prvenstvo sveta u Litvaniji naredne godine.