A selekcija

ZLATNA JESEN REPREZENTATIVNOG FUDBALA

21.11.2018.

Posle rezultata koji po svemu svakako ima najveću težinu, a odnosi se na uspeh našeg najboljeg nacionalnog tima i plasman u diviziju B Lige nacija, kao i eventualni baraž (u zavisnosti od epiloga u kvalifikacijama koje slede) za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. i sve ostale selekcije pod kapom Fudbalskog saveza Srbije mogu da se pohvale fantastičnim rezultatima ove jeseni.

Selektor Mladen Krstajić i njegovi saradnici sada čekaju žreb za grupe (Dablin – 2.decembar) koje će Evropi podariti 20 putnika na završni šampionat (preostala četiri dobiće se posle baraža u kome učestvuju najbolje selekcije iz grupa Lige nacija), a kvalifikacije počinju u martu.

Fudbalsku naciju obradovala je i mlada reprezentacija (U-21) Srbije koju predvodi selektor Goran Đorović. U grupi sa Rusijom, Austrijom, BJR Makedonijom, Jermenijom i Gibraltarom , ostvareni su fantastični rezultati i praktično dva kola pre kraja kvalifikacija Srbija je obezbedila plasman među 12 najboljih selekcija koje će u junu iduće godine (16-30.)učestvovati na EP u Italiji i San Marinu. Društvo u kome se nalazimo dovoljno govori o uspehu koji je već ostvaren, jer potencijalni rivali biće nam Španija, Engleska, Nemačka, Hrvatska, Danska, Francuska, Belgija, Rumunija, Italija…

Uspeh je ostvarila i omladinska selekcija (U-19) koju predvodi selektor Nenad Sakić. Na kvalifikacionom turniru u Severnoj Irskoj, generacija igrača rođenih 2000. uspela je u konkurenciji domaćina, Poljske i Kazahstana da overi vizu za elit rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Jermeniji (14-27.jul). Elit runda kvalifikacija igra se od 18. do 26.marta 2019.

I kadeti (U-17) su nas obradovali, na turniru u Mađarskoj izabranici selektora Milana Kuljića su igrali sa domaćinom, zatim Rumunijom i Litvanijom, a onda kao jedna od najboljih trećeplasiranih selekcija iz svih grupa, uspeli da se izbore za utakmice u završnoj rundi kvalifikacija. U Nionu 6. decembra kadeti će saznati rivale za plasman na Evropsko prvenstvo koje se održava u Republici Irskoj od 3.do 19.maja 2019. godine. Elit runda kvalifikacija igra se u martu.

Respekt za ostvarene rezultate zaslužuju i naše devojke,omladinska i kadetska selekcija. Omladinke (U-19)  će 23. novembra u Nionu saznati rivale za završnu rundu kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo koje se od 16.do 28.jula održava u Škotskoj. U prvom krugu kvalifikacija devojke predvođene koordinatorom za ženski fudbal Nikoslavom Bjegovićem bile su uspešne na turniru u Lihteštajnu u konkurenciji domaće selekcije, odnosno Danske i Grčke.

I kadetkinje (U-17) su bile ubedljive, Fudbalski savez Srbije bio je domaćin turnira koji se održavao u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, a selekcija koju predvodi Dragiša Zečević bila je impresivna u duelima protiv Republike Irske, Velsa i Albanije. Rivale u elit rundi saznaće 23.novembra a domaćin završnog turnira biće Bugarska od 5.do 17.maja 2019.

Zapažene aktivnosti i rezultate imale su i muške selekcije U-16 i U-17 koje predvode Dejan Branković i Ivan Jević, a radi se o pripremnim mečevima za novi ciklus kvalifikacija kadeta i omladinaca (generacije 2001. i 2003.).

O našim futsalerima ne treba mnogo trošiti reči, mnogo puta su nas obradovali. Izabranici selektora Gorana Ivančića imali su nekoliko provera za godinu koja je pred nama a dolazak Brazila u Srbiju (april 2019) , mađioničara koji su četiri puta osvajali svet, dovoljno govori o spektaklu koji je Fudbalski savez pripremio za Srbiju.

Pohvale i na adresu naših futsalerki, devojke su imale premijeru i sticale dragoceno iskustvo protiv Portugala, Finske i Češke. Omladinke u martu igraju turnir u Bosni i Hercegovini gde će im pored domaćina rivali biti Portugal i Moldavija za mesto koje vodi na Futsal EURO u Rigi (8.-14.septembar).

Na kraju i konstatacija o ljudima iz struke koji vode brigu o svim selekcijama, sportskom direktoru Darku Kovačeviću, kordinatoru mlađih selekcija Goranu Vasilijeviću, kordinatoru za futsal Bojanu Pavićeviću, odnosno Bojanu Vučkoviću, novom kordinatoru za ženski fudbal FSS. Uvek uz selekcije, selektore i igrače, dostupni 24 sata. Uostalom kao i ljudi iz Sportskog centra FSS u Staroj Pazovi, odnosno kompletna administracija sa Terazija 35/3 koja je servis svih aktivnosti Fudbalskog saveza Srbije.

Jesen 2018. koja ostaje u sećanju.