ŽENSKA A | SRBIJA NA PUTU KA ELITI EVROPSKOG FUDBALA, IZJAVE MILJANE IVANOVIĆ, JOVANE DAMNJANOVIĆ I DINE BLAGOJEVIĆ

27.09.2023.

Ženski fudbal u Srbiji ima devojke za ponos, generaciju koja (ne)zna koliko daleko može otići u svojoj želji da Srbiji podari možda i najbolje rezultate u istoriji ženskog fudbala. Kvalitet, karakter, želja, volja, ambicija da se napravi veliki rezultat, Srbiji podari plasman, svakako istorijski, na Prvenstvo Evrope koje se održava u Švajcarskoj, sve su to atributi koji krase izabranice selektora Dragiše Zečevića. Jelena Čanković i devojke sjajno su započele svoje putovanje kroz prvi ciklus Lige nacija, savladani su Ukrajina i Grčka, smeši se plasman u elit grupu evropskog fudbala, ali ide korak po korak. Tek predstoje mečevi sa glavnim konkurentom za prvo mesto, reprezentacijom Poljske. Do tada da se uživa u rezultatima i divnim slikama sa prva dva meča.

Protiv Grčke sve devojke zaslužuju pohvale, a sa dva postignuta gola lepo veče imala je fenomenalna Miljana Ivanović.

-Hvala puno, mi smo znale kakav kvalitet imamo. Protiv Ukrajine nismo pokazale sve ono što znamo, ovu utakmicu smo bolje analizirale i znale smo kako da uđemo u utakmicu. Mnogo smo bolja ekipa od Grčke i to smo i pokazale – ističe Miljana Ivanović.
Sjajna podrška sa tribina bila je vetar u leđa?
-Da, tu je porodica, mnogo naših prijatelja, došao je veliki broj navijača, mislim da su oni prepoznali da mi dajemo sve na terenu i oni su nama uzvratili verom u nas, hvala im puno na podršci.
Već sada se zna da ćemo mi i Poljska ćemo odlučivati o tom prvom mestu u grupi?
-Mi smo to pretpostavljali od početka, tako da sada čekamo oktobar i dve utakmice sa Poljskom – rekla je Miljana Ivanović.

Dva gola postigla je i Jovana Damnjanović, pamtiće svoj 50 nastup u dresu najdražih boja. Jovana, čestitke na jubileju, na golovima i na pobedi?
-Hvala pre svega, drago mi je naravno da smo pobedili i to mi je ono bukvalno šlag na tortu, međutim isto i ovih 50 utakmica u reprezentaciji ima neko posebno značenje za mene. I zaista se radujem što sam ovaj jubilej mogla obeležiti sa ovom pobedom koja nam je bila izuzetno bitna – ističe Jovana Damnjanović.
Bile ste veoma raspoložene i ako su i Grkinje zaista dobra ekipa?
-Mislim da smo u ovu utakmicu ušli zaista ozbiljno, što možda  nije bio slučaj sa Ukrajinom, tako da smo od prvog minuta napravile jako visok pritisak na njih, iskoristile šanse. Zasita mislim da smo odigrale jednu dobru utakmicu, da smo kontrolisali bukvalno sve što se dešava na terenu i rezultat je samim tim na kraju bio i više nego odličan.
Poljska je pobedila Ukrajnu (2:1), dakle sve će se rešavati verovatno u duelu Srbija – Poljska?
-Mi idemo od utakmice do utakmice, sada ćemo se fokusirati naravno na taj oktobarski period, analiziraćemo Poljsku, videćemo koje su njihove mane i pokušaćemo sve da iskoristimo. Mi znamo da ako odigramo na našem maksimumu, da je sve u našim rukama, tako da ćemo se potruditi da to i učinimo – jasna je Jovana Damnjanović.


Noć kada je savladana Grčka, pamtiće i Dina Blagojević. Pokloni za jubilej pre početka, pobeda, mnogo povoda za slavlje?
-Meni je jako drago što su ljudi došli u ovolikom broju, što su nas podržavali tokom svih 90 minuta meča. Hvala Fudbalskom savezu, podpredsednici Sandri, tim menadžerki Bojani i svima koji su učestvovali u ovom obeležavanju jubilarnog 50 -og nastupa za reprezentaciju, kako za mene, tako i za Jovanu Damnjanović. Presrećne smo i nadam se da smo publici pokazali i prikazali zašto bi trebalo da dolaze na utakmice reprezentacije – rekla je Dina Blagojević.
Maksimalan učinak posle prva dva kola, veliki stimulans za nastavak Lige nacije?
-Tako je, čula sam da je Poljska pobedila Ukrajinu, mi i oni imamo po 6 bodiva u grupi, nas deli mala gol razlika, tako da smo prvi. Cilj nam je da na prvom mestu ostanemo do kraja godine i da tako završimo ovaj ciklus Lige nacije – zaključila je Dina Blagojević.