UEFA FUTSAL EURO | DEJAN MAJES, SLOBODAN RAJČEVIĆ I NEMANJA MOMČILOVIĆ PRED DUEL SA HOLANDIJOM (VIDEO)

27.01.2022.

Najbolja futsal reprezentacija Srbije, istina desetkovana odsustvom nekoliko standardnih igrača zbog povreda i koronavirusa, u petak 28.januara (20,30) igra poslednji meč grupne faze Prvenstva Evrope koje se održava u Holandiji. Rival izabranicima selektora Dejana Majesa biće selekcija domaćina koja se pred ovaj duel nalazi u povoljnijem položaju, jer će za razliku od našag sastava biti kompletna, a posle dva odigrana kola ima i osvojena tri boda (u meču sa Ukrajinom) koja im daje nadu za plasman u nokaut fazu. S druge strane Orlovima je neophodna visoka pobeda kako bi se ipak domogli 1/4 finala Evropskog prvenstva. Sve u slučaju da Ukrajina ne ostvari uspeh u meču sa Portugalom koji je glavni favorit za novi naslov najbolje futsal selekcije na kontinentu.

-Očekujem jako tešku utakmicu , pre svega sa psihološkog aspekta. Doveli smo sebe u situaciju u kojoj nismo želeli da budemo. I kad to kažem ne mislim na činjenicu da nam je neophodna pobeda od devet golova razlike, nego da ostvarimo pobedu koja bi pokazala da smo mi tim koji je u prethodnom periodu postizao dobre rezultate i da je poraz od Ukrajine bio samo jedan slab dan. Dakle, moramo da pobedimo Holandiju, ne da idemo grlom u jagode i jurimo devet golova razlike, već korak po korak, gol po gol. Imamo ambicije, imamo želju, znamo da nije realno, ali imamo pravo na san. Nadam se da ćemo pronaći snage i motiva da dobrom igrom i rezultatom pokažemo da je meč sa Ukrajinom bio samo stvarno loš dan – rekao je Dejan Majes.

Novost je da će mečeve trećeg kola moći da gledaju i navijači u Zigo Domu u Amsterdamu. U Holandiji je okončan lokdaun, publika se polako vraća na tribine. Koliko će to biti otežavajuća okolnost?

-Imamo mi već dosta „otežavajućih okolnosti“, jer poznato je sa koliko smo se problema suočavali kada se radi o povredama i koronavirusu. Publika koja će biti uz domaćina, biće i za nas motiv više. Da vide Holanđani da smo ekipa vredna poštovanja, selekcija koja je već godinama redovni učesnik najvećih takmičenja. Verovao sam i verujem u moje momke, verujem da smo bolji od Holandije.

I u ovom meču selektor neće moći da računa na sve igrače koji se nalaze u Amsterdamu?

-Jovan Lazarević se nije još oporavio, a nećemo moći da računamo ni na Kristijana Vasića. On je mlad igrač, debitovao je na ovom Prvenstvu Evrope, pokazao je da možemo da računamo na njega u budućnosti. Ono što je problematično jeste i nastup Aleksića koji je imao koronu i bio dugo u izolaciji, praktično u krevetu. Pitanje je koliko realno može, isto kao i Rajčević koji je ovde bio pozitivan i dugo vremena proveo u izolaciji. Poѕslednji na tom spisku je Matijević, isto u karantinu i bez treninga. Sve su to stvari sa kojima se suočavamo u hodu, jer na papiru smo koliko-toliko kompletni, ali u praksi…Nećemo ipak da tražimo alibi, opet mislim da treba da budemo favoriti. Mnogo puta smo prevazišli sebe, išli preko granice, postizali zaista dobre rezultate. Jednostavno, moramo da odigramo na nivou koji je prepoznatljiv kada se radi o ovoj generaciji igrača, nivou koji je dobro poznat futsal javnosti u Srbiji, ali i svetu – zaključio je selektor Dejan Majes.

Slobodan Rajčević se vraća posle karantina, duel sa Holandijom biće mu istovremeno i zvanično šesto Prvenstvo Evrope na kojem učestvuje.

-Želimo da dobrom igrom i nadam se pobedom ostavimo dobar utisak. Da, ovo mi je šesto Prvenstvo Evrope, drago mi je zbog toga, nema mnogo igrača koji se mogu pohvaliti tom činjenicom. Očekuje nas zahtevan meč, znamo svi sa koliko problema smo stigli ovde, a zadesili su nas novi. Bez obzira, imamo kvalitet, snage, želje i volje da odigramo dobru utakmicu i nadam se pobedimo – rekao je Slobodan Rajčević.