Vesti

ŽREB KVALIFIKACIJA ZA EVROPSKO PRVENSTVO U FUTSALU I KVALIFIKACIJA ZA PRVO SVETSKO PRVENSTVO U FUTSALU ZA ŽENE | FUTSALERI U GRUPI SA ČEŠKOM, BELGIJOM I AUSTRIJOM, DEVOJKE SA ITALIJOM, HRVATSKOM I LITVANIJOM

30.05.2024.

U UEFA je održan žreb grupa za UEFA Futsal EURO 2026 godine koje se održava u Litvaniji i Letoniji. Žrebano je deset grupa po četiri selekcije, a Srbija se našla u Grupi 9 zajedno sa Češkom, Belgijom i Austrijom. Deset pobednika grupa pridružiće se Litvaniji i Letoniji kao domaćinima šampionata, a osam najboljih drugoplasiranih selekcija ulazi u plej-of a ti mečevi se igraju u septembru 2025. godine. Glavni krug kvalifikacija igra se od decembra 2024. do aprila 2025. godine. Žreb za plej – of mečeve biće u maju 2025. a dueli se igraju u septembru 2025. godine. EURO se održava u Litvaniji i Letoniji od 18. januara do 8. februara 2026. godine.

Veliki izazov očekuje i žensku futsal reprezentaciju Srbije koja će igrati kvalifikacije za prvo Svetsko futsal prvenstvo za dame. U prvim evropskim kvalifikacijama za FIFA Svetsko prvenstvo u futsalu za žene učestvuje 23 od 25 članica UEFA. Srbija će biti domaćin turnira, nalazi se u grupi sa Italijom, Hrvatskom i Litvanijom. Žrebano je šest grupa a sve utakmice igraju se od 15. do 20. oktobra  Pobednici turnira kvalifikovaće se za elit rundu i pridružiće se glavnim nosiocima Portugalu i Španiji. Žreb grupa za elit rundu biće održan 31. oktobra, a igrače se 18. do 23. marta 2025. godine. Po dve selekcije iz svake elit grupe izboriće plasman na Svetsko prvenstvo. Domaćin Svetskog prvenstva u futsalu za žene su Filipini.