Arhiva

„Svetski dan srca“ na srpskim terenima

29.09.2017.

 

Danas će širom naše planete biti obeležen 29.septembar, ’’Svetski dan srca’’, posvećen promociji zdravog načina života i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Organizator obeležavanja ovog dana je „World heart federation“, a ovogodišnji slogan je ’’Podelite snagu’’.
Ovu akciju snažno je podržala i UEFA, a poziv da se priključe dobile su nacionalne fudbalske asocojacije i klubovi. Akciji su se priključili i Fudbalski savez Srbije i Super liga Srbije, a svoju apsolutnu podršku pokazaćemo već u prvom meču 12.kola Super lige Srbije između Vojvodine i Mladosti koja se igra danas na stadionu ’’Karađorđe’’ u Novom Sadu sa početkom u 17:00 časova.


Cilj ove akcije je da se kroz saradnju sa sportskim organizacijama i sportistima, kao najboljim ambasadorima zdravog načina života, na najbolji način promoviše važnost prevencije u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti koje uzimaju sve veći broj života u svetu. Naime, bolesti srca i krvnih sudova svake godine odnesu preko 17 miliona života, a procenjuje se da će do 2030.godine taj broj narasti na 23 miliona.


Preporuka ove organizacije je redovno bavljenje sportom, najmanje 30 minuta dnevno, a optimalno je da se fizičke aktivnosti upražnjavaju pet puta nedeljno. Jedna od mogućnosti je rekreativno igranje fudbala. Takođe, veoma važan segment prevencije je i zdrava ishrana, koja u velikoj meri utiče na sprečavanje nastanka kardiovaskularnih bolesti. Poseban akcenat stavljen je na borbu protiv pušenja u javnim prostorijama, naročito na sportskim manifestacijama i stadionima.
MALE PROMENE MOGU NAPRAVITI VELIKU RAZLIKU! #worldheartday