A selekcija

SELEKTOR DRAGAN STOJKOVIĆ | LITVANIJU SMO MORALI DA POBEDIMO, I ZBOG TABELE I ZBOG JAVNOSTI I ZBOG NAS SAMIH (VIDEO)

11.09.2023.

Odlično izdanje Orlova u Kaunasu, važna pobeda i snažna reakcija igrača posle meča sa Mađarskom, mnogo razloga da selektor Dragan Stojković bude zadovoljan slikom iz Litvanije

Selektore to je ta reakcija, to je lek o kome ste govorili pre utakmice…

-Upravo tako, naravno posle poraza, uvek je najvažnije da se reaguje na pravi način, da postoji jedan zaista ozbiljan pristup utakmici, jer danas nijedan protivnik nije lak. Bez obzira na pobedu koja je veoma važna, ono što mene zadovoljava to je reakcija igrača u tom pozitivnom smislu, da su se borili, da su trčali, da su najozbiljnije shvatili svoje obaveze i rezultat svega toga je i pobeda koju smo naravno želeli – rekao je selektor Stojković.

Mladenovićevi centaršutevi su ono što je toliko nedostajalo, recimo protiv Mađarske?

-Pa eto razmišljajući posle Mađara, morao sam da povučem neke poteze vezano za prvih jedanaest, mislim da je to odličan potez bio i da je Mladenović, znajući njegove kvalitete, tehničke iznad svega, tačnost centaršuta, pokazao da smo bili u pravu. Da smo sa te strane mogli očekivati da ugrozimo gol, tako su i njegova igra i njegovi centaršutevi  zaista bili poklon za Mitrovića.

I neke rotacije u poslednjoj liniji su se pokazale kao pun pogodak, iako moramo da izbegavamo one situacije iz finiša prvog poluvremena?

-Ja sam rekao da će biti nekih promena u timu, drugačijih taktičkih zahteva  i mislim da smo sa te strane potpuno pogodili. I da su igrači vezano za kompoziciju tima potpuno shvatili ulogu u timu, tako da je i ta zadnja linija pretrpela neke korekcije. Mislim da je ceo tim delovao daleko, daleko bolje, mirnije, sigurnije, dominantnije i mislim da su to ljudi koji su gledali utakmicu mogli da primete – ne ostavlja dilemu selektor Srbije.

Na slatkim ste mukama u špicu, jer imate tri fenomalna napadača, ali deluje da smo sigurniji i bolji kad igramo ovako sa jednim?

– Sve je isključivo iz taktičkih razloga, opredelili smo se za jedan sistem gde želite da u sredini terena dominirate, da imate da tako kažem, jednog igrača više. Cenim, naravno veoma, kvalitete i Vlahovića i Jovića u svakom slučaju, ali sada je odluka bila da počnemo sa Mitrovićem u špicu i sa dvojicom iza, to su bili Tadić i Sergej, mislim da je to bio pun pogodak.

I za kraj, koliko je bitan taj interni sastanak koji su igrači između sebe održali pre utakmice i pogledali se u oči…

-Mi smo već imali u Pazovi jedan sastanak posle Mađara gde sko ukazali na neke stvari, a danas posle podne su pre našeg sastanka i igrači sami seli, negde to je i moj predlog bio da se pogledaju u oči, jer najbolje je to kada između sebe pričaju, da moraju da shvate neke poruke koje sam im dao a to je da bez trčanja, bez motivisanosti, bez borbenosti, svaki protivnik će biti težak. Jednostavno, morate da parirate u tom segmentu igre, na svakom delu terena, a onda će ishod doći kao rezultat kvaliteta koji posedujete i koji imate, tako da mi je drago da su pokazali visok stepen solidarnosti, jer ova utakmica danas, kako god mi gledali, ona je morala da se dobije, morala da se dobije i zbog tabele i zbog javnosti i zbog nas samih, tako da smo na dobrom smo putu i to je najvažnije – zaključio je selektor Dragan Stojković.