A selekcija

POSLEDNJI TRENING PRED MEČ SA ŠVEDSKOM, KONFERENCIJA ZA MEDIJE | SELEKTOR DRAGAN STOJKOVIĆ I KAPITEN DUŠAN TADIĆ

23.09.2022.

Dan uoči utakmice pretposlednjeg kola Lige nacija protiv Švedske (stadion ‘Rajko Mitić’, subota od 20:45), na zvaničnoj konferenciji za medije u SC FSS govorili su selektor Dragan Stojković i kapiten Dušan Tadić.

„Za razliku od junskog termina kada smo imali četiri utakmice u deset dana, sada je raspored mnogo povoljniji. Nema prostora, a ni potrebe za nekim improvizacijama. Neću sigurno iznenaditi javnost startnom postavom. Nema Milenkovića zbog povrede, ostali smo i bez Gudelja, ali tu su drugi momci na koje uvek mogu da se oslonim i znam da će sigurno da odgovore zadatku. Nemam dilemu oko tima, pre tri dana sam stvorio sliku u glavi i svaki trening samo potvrđuje da sam doneo dobru odluku“ – rekao je selektor našeg nacionalnog tima i ponovio da još uvek ne razmišlja o Svetskom prvenstvu u Kataru dok se ne završe utakmice protiv Švedske i Norveške:
„Fokus je na meču protiv Švedske, nismo uopšte pričali o gostovanju u Oslu. Igrači znaju koju odgovornost nose, uvek su dužni da pruže maksimum kada brane boje državnog tima. Bez obzira na našu pobedu u Stokholmu, veoma respektujem reprezentaciju Švedske i znam da neće biti lako. Ali opet sve zavisi od nas. Ako budemo na svom nivou, a moramo da budemo, nema razloga da strepim za rezultat. Prvo mesto u grupi jeste važno zbog mnogo razloga i jeste prioritet, ali ne smatram da će biti tragedija i ukoliko ne odemo u viši rang Lige nacija. Čak i taj drugi šešir u žrebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo nije tema koja bi trebalo mnogo da nas zanima. Šta znači drugi šešir? Recite mi u kom šeširu je bila Irska uoči kvalifikacija za Katar? U drugom, je l tako. I šta im je to pomoglo?“
Uvek dobro raspoloženi Dragan Stojković vratio se još jednom na priču o kadrovskim rešenjima za pojedine pozicije u timu.
„Imamo sada i dvojicu debitanata, Babića i Mitrovića. Mislim na ovog mlađeg Mitrovića. Tih Mitrovića kao Topalovića, imamo ih koliko hoćete u timu. Oni nisu došli ovde da bi se slikali, iako su lepi i zgodni. Došli su da bi bi debitovali za reprezentaciju svoje zemlje“.
O važnosti predstojeća dva meča govorio je i kapiten Dušan Tadić:
„Bilo bi lepo da budemo prvi u grupi i da u sledećem ciklusu igramo sa najjačim rivalima u A diviziji, jer tamo i pripadamo. Ali je još važnije da se prepustimo i da uživamo u našoj igri, a rezultat će doći sam po sebi. Moja je obaveza da hranim loptama najisturenije igrače u našem timu i puno mi je srce kada oni zatresu mrežu jer je to plod zajedničkog rada. Samo da slušamo Misterove instrukcije, da se krećemo na terenu onako kako smo se dogovorili u svlačionici i onda će individualni kvaliteti svakog pojedinca doći do izražaja“.
Selektora i kapitena obradovala je informacija da za utakmicu protiv Švedske vlada ogromno interesovanje najmlađih ljubitelja fudbala:
„U subotu igramo za našu mladost na tribinama. To mora da nam bude veliki motiv, ali i dodatna odgovornost za sve u našoj repreznetaciji. Da toj deci pružimo zadovoljstvo i da im utakmica ostane zauvek u sećanju“ – rekao je Stojković, a Tadić se nadovezao:
„Voleo bih da se klinci vrate kući puni utisaka i da ne mogu da zaspe od uzbuđenja. Da im dobrom igrom i golovima omogućimo da nastave da maštaju o fudbalu i da žive za dan kada će postati veliki fduableri. To su detalji koji se ne zaboravljaju i koji detinjstvo čine lepšim“.
Konferenciji za medije prisustvovali su novinari iz Švedske kao i drugih evropskih zemalja, među kojima su bili i predstavnici dva ugledna sportska lista kao što su Lekip i Gazeta delo Sport. Goste iz inostranstva najviše je interesovala situacija oko Dušana Vlahovića i njegov povratak u nacionalni tim posle duže pauze.

„Možda javnost u Italiji očekuje od Dušana da na svakoj utakmici postigne tri-četiri gola, ali Serija A je veoma jako takmičenje i to nije nimalo jednostavno. Bitno je da na svakoj utakmici daje sve od sebe i da se žrtvuje za ekipu. Mene kao selektora mora da raduje način na koji pristupa obavezama svaki put kada dođe u reprezentaciju. Vidim ga i sada nasmejanog, motivisanog i željnog novih izazova u dresu državnog tima“ – odgovorio je Stojković na pitanje novinara Gazete delo Sport.