A selekcija

ORLOVI U JAPANU | SELEKTOR DRAGAN STOJKOVIĆ I STEFAN MITROVIĆ (VIDEO)

10.06.2021.

Reprezentacija Srbije u petak, 11. juna (12,25 Nova S) igra meč Kirin kupa sa Japanom, a dan pre meča na video-konferenciji bili su selektor Dragan Stojković i jedan od kapitena Stefan Mitrović, koji je i prvi odgovarao na pitanja, a uvodno se odnosilo na njegovog saigrača iz kluba. Naime, Eji Kavašima, jedan od trojice golmana Strazbura, član je i japanskog nacionalnog tima, a domaće medije interesovao je sutrašnji susret saigrača iz francuskog kluba…

-Da, baš mi je drago da ću ga videti, on je jedan od meni najomiljenijih saigrača. Radi se o velikom profesionalcu i veliko mi je zadovoljstvo da imam priliku da igram u njegovoj zemlji.

Novinare je zanimalo koliko su Mitrović i saigrači upoznati sa kvalitetima japanske selekcije, odnosno igrača koji nastupaju…

– Poznajemo dosta igrača iz Japana, jer mnogo njih nastupa u evropskim klubovima, gledamo ih redovno svakog vikenda na terenima u Evropi.

Što se tiče taktike i njihovog načina igre, to je stvar našeg stručnog štaba. Dobićemo sve neophodne informacije, a pripremamo se dobro kako bi sutra mogli da odigramo pravu utakmicu.

Znaju domaćini da su Orlovi došli u goste bez velikog broja standarnih igrača. Uz tu konstataciju i pitanje o aktuelnom sastavu igrača, odnosno šta ovaj meč sa Japanom znači za izabranike Dragana Stojkovića…

-Znači nam dosta. Na ovim utakmicama želimo da stvaramo taj pobednički mentalitet koji smo počeli u prethodnom ciklusu. Dosta  igrača nije tu, mnogo je novih momaka sa nama koji imamo neki staž u reprezentaciji.Svi oni žele da se dokažu i realno su motivisani da daju sve od sebe. Uglavnom, momci koji su ovde, zaslužili su to svojim igrama. Želim da istaknem da je svaka utakmica u dresu reprezentacija bitna. Kad igramo za našu zemlju moramo  uvek da damo sto posto svojih mogućnosti, tako da je svaka utakmica važna – ne ostavlja dilemu Stefan Mitrović.

Nije tajna, selektor Dragan Stojković je istinska legenda u Zemlji izlazećeg sunca, Japance je interesovalo kako se sada oseća po dolasku u Kobe…

-Osećam se odlično kao i uvek kada dođem u Japan, to je zemlja koja me voli, kao i ja nju. Jedini problem je taj što zbog kovida ne možemo da izlazimo  i zbog toga sam tužan, ali drugi put nadam se biće bolje, srećnije okolnosti za sve.

Domaći mediji su dobro upoznati sa Stojkovićevim rezultatima u kvalifikacijama za Prvenstvo sveta, načinom igre, sistemom igre našeg tima…

-Tačno je da smo u kvalifikacijama igrali sa tri igrača u zadnjoj liniji, ali pokušavamo i sa četiri pozadi, jer želim da vidim i jedan i drugi sistem. Poznajem, dakle, dobro i jedan i drugi sistem, a na kraju ću odlučiti u kojem ćemo igrati. Meni je važno da moji igrači razumeju principe sistema i da u svakom sistemu pokušaju da odigraju najbolje što mogu.

Japan je ubedljiv u tekućim kvalifikacijama, koliko je Stojković pratio njihova izdanja…

-Iskreno nisam dugo pratio, osim tabele i rezultata. Verujem da je napravljen progres s obzirom da znam japanski mentalitet koji stalno traži da se napreduje. Smatram da je japanski fudbal generalno iz godine u godinu sve bolji.

Interesantno pitanje (prevodioc je preveo kao „ostanak“) odnosilo se na „ostanak Stojkovića u Japanu“, odnosno želju da se jednog dana vrati…

-Trenutno ne mogu da „ostanem“ zato što imam ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije i prioritet je da pokušam da nacionalni tim Srbije odvedem na Prvenstvo sveta u Kataru, zatim da se posle toga kvalifikujemo i na Prvenstvo Evrope. Ali, naravno, voleo bih da se jednog dana vratim u Japan i da probamo nešto lepo da ostvarimo.

Novo pitanje odnosilo se na činjenicu da Srbija nije došla sa najjačim timom, mediji su apostrofirali pre svega izostanak najboljeg strelca Aleksandra Mitrovića.

-Činjenica je da nismo došli u najboljem sastavu i ovo nije najbolji tim Srbije, ali dosta igrača, uključujući Mitrovića, Tadića, Milenkovića i ostai koji su standardni, nisu ovde iz objektivnih razloga. Neki su povređeni, nekima treba odmor…Ove utakmice u Japanu služe mladim igračima da se pokažu i dokažu. Da vidimo kakav potencijal imamo.

Može li selektor Srbije da kaže na koje igrače Japana mora posebno da se pazi..

-Pa (smeh) ja mogu da vam kažem i tim Japana ako hoćete.

I Stojković je izdiktirao tim ili kako je istakao „to vam je ful paket“.

-Ovaj tim Japana je odličan, izuzetno su brzi, imaju odličnu tehniku, na bokovima imaju dobre driblere. Moraćemo dobro da obratimo pažnju i da se pazimo tih igrača koji igraju u napadu, a  koji mogu svojom brzinom i brzim pasovima da nam naprave problem.

Konstatovali su japanski mediji da selektor Srbije ima „perfektne informacije“ o japanskom sastavu, a za kraj su ostavili interesantno pitanje.

Vi ste počeli trenersku karijeru u Japanu, u Evropi ste selektor reprezentacije, šta mislite o razlikama između azijskog i evropskog fudbala, tehnike, brzine…

– Kao što sam uvek mislio nije razlika u tehnici i taktici nego u fizičkoj konstituciji.Taj hendikep ne mora da znači da Japan ne može da igra protiv takvih ekipa. Puno puta je pokazao da ekipe iz Azije mogu da pobede ekipe iz Evrope – rekao je selektor Srbije uz pozdrav japanskim izveštačima i šaljivu opasku da će možda sutra da postigne gol sa klupe, ali da mu sudija ne da crveni karton.