Vesti

REFORMA ARBITRAŽNOG SUDA FUDBALSKOG SAVEZA SRBIJE

10.06.2021.

U skladu sa sugestijama iz usaglašenog dokumenta koje su potpisale sve zainteresovane strane „Sporazuma o minimalnim uslovima za tipske ugovore sa profesionalnim fudbalerima u Evropskoj uniji i na drugim teritorijama u nadležnosti UEFA“, FS Srbije je pripremio novi Pravilnik o radu Arbitražnog suda, na koji je Ministarstvo omladine i sporta dalo saglasnost dana 07.06.2021. godine.

U Pravilniku su uglavnom izmenjene odredbe kod kojih je uočena mogućnost za još većim poboljšanjem rada Arbitražnog suda, a deo izmena se odnosi i na način izbora arbitara, kao i u definisanju potrebnih kvalifikacija za izbor arbitara. Arbitražni sud je do sada izgradio svoj ugled i stekao veliki autoritet u radu, te je u skladu sa tim uspostavljen imperativ održanja stručnosti i kompetentnosti arbitara.

Novi sastav arbitara činiće po tri sudije koje će predložiti Zajednica klubova Super lige i Prve lige Srbije, kao i Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost.

Predsednik Arbitražnog suda će biti izabran na zajednički predlog Zajednice klubova i Sindikata profesionalnih fudbalera. Rok za dostavu predloga je 16.06.2021. godine, a ukoliko navedene strane ne postignu zajednički predlog, predsednika Arbitražnog suda će izabrati Izvršni odbor FS Srbije.

Na narednoj sednici Izvršnog odbora FS Srbije će biti formirana lista arbitara koji će učestvovati u rešavanju sporova koji budu izneti pred Arbitražni sud.

U dosadašnjem radu kroz Arbitražni sud prošlo više od 700 predmeta, ali ono što je važno istaći, jeste da se broj predmeta iz godine u godinu smanjuje. To dovoljno govori o kvalitetu rada samog arbitražnog suda i arbitražnoj praksi koja je uspostavljena. U poslednjih par godina, prosečan broj predmeta na godišnjem nivou je oko 55, što je daleko manje u odnosu na period pre toga, kada je bilo preko 150 predmeta u radu na godišnjem nivou.

Statistički gledano, Arbitražni sud FS Srbije je donosio odluke, u predmetima u kojima je odlučivao, u proseku za tri meseca, što je izuzetno važno navesti iz razloga što je brzina odlučivanja od velikog značaja za svaki sud. Jedna od izmena Pravilnika se odnosi i na hitnost postupanja u predmetima u kojima se traži raskid ugovora, što znači da će se takvi predmeti rešavati još brže. Brzina u radu je svakako ispraćena i sadržajnim odlukama koje ukazuju da je Arbitražni sud svoj autoritet i kredibilitet izgradio kroz veliki rad i trud.

Sigurni smo da će Arbitražni sud i u narednom periodu zadržati, ali i poboljšati svoj kvalitet rada, kao i da će stručnost i kompetencija izabranih arbitara opravdati ugled i poverenje koje uživa Arbitražni sud Fudbalskog saveza Srbije.