A selekcija

ORLOVI U BRISELU | SELEKTOR DRAGAN STOJKOVIĆ I DUŠAN VLAHOVIĆ

14.11.2023.

Reprezentacija Srbije stigla je u Brisel, gde je u sredu, 15. novembra od 20,45 očekuje prijateljski meč sa Belgijom. Duel kome je prvog dana po okupljanju u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi najbolju „ocenu“ dao selektor Dragan Stojković. Belgija na travi, Bugarska u glavi ili fizički je Srbija u administrativnoj prestonici Evropske unije, ali mislima Orlovi su u Leskovcu, gde ih 19. novembra, protiv Bugarske očekuje najvažniji meč u modernoj istoriji srpskog reprezentativnog fudbala. Bez obzira na daleko veći značaj drugog meča, selektor Stojković ne krije da sa velikim motivom ulaze i u meč sa Belgijom.

 

„Pred nama je veliki izazov, bez obzira što utakmica protiv Belgije nema rezultatski značaj. Igramo protiv jedne od najjačih reprezentacija ne samo u Evropi, već i na svetu. Imaju u svojim redovima igrače vanserijske klase i biće to dobar test za ono što nas očekuje u Leskovcu. Sa druge strane, reč je o prijateljskoj utakmici u kojoj će oba tima izvršiti puno izmena i proveriti što veći broj igrača. To je normalno ako se ima u vidu da i njih i nas odmah posle duela u Briselu očekuju mečevi za bodove u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ne sumnjam da će utakmica biti  veoma interesantna za gledanje“ rekao je selektor Dragan Stojković.

 Svakako da će najveća opasnost pretiti od Romelua Lukakua.

„Lukaku jeste jedan od najboljih napadača u Evropi, ali belgijski tim poseduje čitav arsenal kvalitetnih igrača koji jednim potezom mogu da reše utakmicu. Sve su to izuzetno brzi fudbaleri na koje moramo da obratimo posebnu pažnju. Imamo odgovornost da damo sve od sebe i da odigramo najbolje što možemo. Pozitivan rezultat iz Brisela bio bi lepa uvertira za duel sa Bugarskom“ – kaže Dragan Stojković koji je pre 23 godine upravo u Belgiji predvodio našu reprezentaciju na našem poslednjem učešću na Evropskom prvenstvu.- „Sećam se svega, imali smo sjajnu generaciju, ali smo naleteli na vrlo teškog protivnika u četvrtfinalu. Dugo se čeka taj plasman na Evropsko prvenstvo i mislim da je došlo vreme da i kao selektor odvedem svoju reprezentaciju na završni turnir. Mnogo je lep osećaj braniti boje svoje zemlje na tako važnoj manifestaciji“.

Dušan Vlahović ne krije da Orlove očekuje zanimljiv duel na stadionu „Kralj Boduen“ u Briselu.

„Srećni smo što igramo protiv jedne tako jake reprezentacije kao što je Belgija, pogotovo što znamo šta nas očekuje od marta u mečevima Lige  nacije, nadamo se i Evropskom prvenstvu. Generalno moramo da imamo što više ovako jakih mečeva, jer to zahteva najveći nivo fudbala. Sutra ćemo, zbog svega navedenog, znati kako da se nosimo sa jakim protivnikom, istina ovo će biti susret prijateljskog karaketra, ali bez obzira naša obaveza je da budemo hrabri i uvek idemo na pobedu. U svakom slučaju meč u Briselu je dobra priprema za sve ono što nas očekuje u Leskovcu“ ne krije Dušan Vlahović.

Belgija ima plejadu zaista dobrih igrača, Lukakua i Salemakersa Vlahović dobro poznaje iz Serija A…

„Imaju oni mnogo dobrih igrača, pored dvojice navedenih, veoma su ozbiljna selekcija. O svemu svedoče njihovi rezultati. Izazov je igrati protiv njih, ali i mi znamo naše kvalitete, znamo koliko vredimo i uveren sam da će biti jedna dobra utakmica“.

Zbog povrede nije bio u oktobarskom ciklusu kvalifikacija, ali je zato bio redovno na vezi sa Strahinjom Pavlovićem i Nikolom Milenkovićem…

„Čuli smo se redovno, kao i sa ostalim saigračima iz reprezentacije. Nije mi sigurno bilo drago što nisam mogao da budem sa njima, imao sam taj problem sa leđima, koji sam rešio, i sada sam na raspolaganju selektoru. Nadam se da ćemo za nekoliko dana imati svi mnogo razloga za veliko slavlje“.

Imao je šest meseci kada je državni tim poslednji put učestvovao na Evropskom prvenstvu…

„Ne razmišljam još o Evropskom prvenstvu dok ne napravimo i taj poslednji korak. Naravno, daće Bog, ali ništa nije gotovo, ne bih da zvučim arogantno i tendeciozno, zato što imamo još jednu utakmicu koju treba da rešimo u svoju korist. Što se mene lično tiče trebalo bi da idemo na pobedu i siguran sam da će tako i biti. I da svi slavimo posle 24 godine plasman na Evropsko prvenstvo, zbog nas, ali i zbog cele nacije“ ne ostavlja dilemu Dušan Vlahović.