А селекција

ОРЛОВИ У БРИСЕЛУ | СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ И ДУШАН ВЛАХОВИЋ

14.11.2023.

Репрезентација Србије стигла је у Брисел, где је у среду, 15. новембра од 20,45 очекује пријатељски меч са Белгијом. Дуел коме је првог дана по окупљању у Спортском центру ФСС у Старој Пазови најбољу „оцену“ дао селектор Драган Стојковић. Белгија на трави, Бугарска у глави или физички је Србија у административној престоници Европске уније, али мислима Орлови су у Лесковцу, где их 19. новембра, против Бугарске очекује најважнији меч у модерној историји српског репрезентативног фудбала. Без обзира на далеко већи значај другог меча, селектор Стојковић не крије да са великим мотивом улазе и у меч са Белгијом.

 

„Пред нама је велики изазов, без обзира што утакмица против Белгије нема резултатски значај. Играмо против једне од најјачих репрезентација не само у Европи, већ и на свету. Имају у својим редовима играче вансеријске класе и биће то добар тест за оно што нас очекује у Лесковцу. Са друге стране, реч је о пријатељској утакмици у којој ће оба тима извршити пуно измена и проверити што већи број играча. То је нормално ако се има у виду да и њих и нас одмах после дуела у Бриселу очекују мечеви за бодове у квалификацијама за Европско првенство. Не сумњам да ће утакмица бити  веома интересантна за гледање“ рекао је селектор Драган Стојковић.

 Свакако да ће највећа опасност претити од Ромелуа Лукакуа.

„Лукаку јесте један од најбољих нападача у Европи, али белгијски тим поседује читав арсенал квалитетних играча који једним потезом могу да реше утакмицу. Све су то изузетно брзи фудбалери на које морамо да обратимо посебну пажњу. Имамо одговорност да дамо све од себе и да одиграмо најбоље што можемо. Позитиван резултат из Брисела био би лепа увертира за дуел са Бугарском“ – каже Драган Стојковић који је пре 23 године управо у Белгији предводио нашу репрезентацију на нашем последњем учешћу на Европском првенству.- „Сећам се свега, имали смо сјајну генерацију, али смо налетели на врло тешког противника у четвртфиналу. Дуго се чека тај пласман на Европско првенство и мислим да је дошло време да и као селектор одведем своју репрезентацију на завршни турнир. Много је леп осећај бранити боје своје земље на тако важној манифестацији“.

Душан Влаховић не крије да Орлове очекује занимљив дуел на стадиону „Краљ Бодуен“ у Бриселу.

„Срећни смо што играмо против једне тако јаке репрезентације као што је Белгија, поготово што знамо шта нас очекује од марта у мечевима Лиге  нације, надамо се и Европском првенству. Генерално морамо да имамо што више овако јаких мечева, јер то захтева највећи ниво фудбала. Сутра ћемо, због свега наведеног, знати како да се носимо са јаким противником, истина ово ће бити сусрет пријатељског каракетра, али без обзира наша обавеза је да будемо храбри и увек идемо на победу. У сваком случају меч у Бриселу је добра припрема за све оно што нас очекује у Лесковцу“ не крије Душан Влаховић.

Белгија има плејаду заиста добрих играча, Лукакуа и Салемакерса Влаховић добро познаје из Серија А…

„Имају они много добрих играча, поред двојице наведених, веома су озбиљна селекција. О свему сведоче њихови резултати. Изазов је играти против њих, али и ми знамо наше квалитете, знамо колико вредимо и уверен сам да ће бити једна добра утакмица“.

Због повреде није био у октобарском циклусу квалификација, али је зато био редовно на вези са Страхињом Павловићем и Николом Миленковићем…

„Чули смо се редовно, као и са осталим саиграчима из репрезентације. Није ми сигурно било драго што нисам могао да будем са њима, имао сам тај проблем са леђима, који сам решио, и сада сам на располагању селектору. Надам се да ћемо за неколико дана имати сви много разлога за велико славље“.

Имао је шест месеци када је државни тим последњи пут учествовао на Европском првенству…

„Не размишљам још о Европском првенству док не направимо и тај последњи корак. Наравно, даће Бог, али ништа није готово, не бих да звучим арогантно и тендециозно, зато што имамо још једну утакмицу коју треба да решимо у своју корист. Што се мене лично тиче требало би да идемо на победу и сигуран сам да ће тако и бити. И да сви славимо после 24 године пласман на Европско првенство, због нас, али и због целе нације“ не оставља дилему Душан Влаховић.