A selekcija

ORLOVI NA OKUPU | VIDEO - KONFERENCIJA SELEKTORA LJUBIŠE TUMBAKOVIĆA I DUŠANA TADIĆA, PRVI TRENING

31.08.2020.

Najbolja reprezentacija Srbije okupila se u novom, renoviranom Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi pred duele u Ligi nacija, 3. septembra u Moskvi sa Rusijom i tri dana kasnije, kada će nam rival biti Turska u Beogradu.

Zbog pandemije korona virusa i mera UEFA u SC nije bilo klasične konferencije za medije, a selektor Ljubiša Tumbaković i Dušan Tadić odgovarali su na pitanja novinare putem video-konferencije. Sa ovog linka https://yadi.sk/d/oTH_164j6ZEpHQ možete preuzeti fotografije sa konferencije i treninga uz potpis Foto: FSS

Zbog pripreme za trening u 18,00 prvo je kapiten Ajaksa i jedan od kapitena državnog tima, Dušan Tadić, odgovarao na pitanja. Prvo se odnosilo na dugu pauzu između reprezentativnih utakmica…
-Specifična je situacija za sve nas, važno je da se prilagodimo. U svakoj ligi je situacija bila  drugačija, ali nemamo izbora, moramo što bolje da se pripremimo. Rusija je prvi rival, oni se nalaze u takmičaraskom ritmu, ali spremamo se da budemo spremni za ono šro nas očekuje – rekao je Dušan Tadić.

Da li su naredna dva duela priprema za Oslo..
-Svaka utakmica je bitna, želimo da odigramo što je bolje moguće. Naravno da je ovo zalet za ono što nas očekuje u oktobru, ali trudićemo se da pobedimo u ovim utakmicama.
Da li ovi mečevi mogu uticati na samopouzdanje, odnosno da li sve to donosi jednu vrstu pritiska…
-Igramo ceo život pod pritiskom, u klubu ili reprezentaciji. Jednostavno moraš da veruješ u sebe, moraš da veruješ u ekipu. Pripremamo se da budemo što bolji i sve ćemo učiniti da tako i bude.
O izjavi Nemanje Matića da više neće igrati za državni tim…
-Mi smo mala zemlja, uvek će da ti fali neki igrač, a Nemanja je veliki igrač. Odluka koju je doneo moramo da poštujemo, ali isto tako moramo da se pripremamo za ono što nas čeka. Imamo dobrih igrača i moramo da gledamo napred – ne ostavlja dilemu Dušan Tadić.


Selektor Ljubiša Tumbaković se suočio sa mnogo pitanja, prvo se odnosilo na dugu pauzu i to da li se plaši tolike pauze…
-Ne plašim se, ovo je sport.  Sve ćemo učiniti da se plasiramo na Prvenstvo Evrope i ovo je period kada treba da se pripremimo za taj duel u Oslu. Rusi su imali malu pauzu, igrali su prvenstvo, imali zatim malu pauzu 15-tak dana, a onda odigrali nekoliko kola…Znamo svi da praktično svi reprezentativci nastupaju u njihovoj ligi.
Da li je skeniran rival…
-Ništa nismo prepustili slučaju, jako dobro smo skautirali Rusiju. Oni imaju dobru atmosferu, dobre rezultate, nekoliko igrača preko 30 godina. Jeste njihova prednost što su u ozbiljnom takmičarskom tonusu, ali želimo i mi da se namestimo i nametnemo svojim načinom igre, taktike…
Da li su prioritet u narednim mečevima bodovi ili uigravanje…
-Svaka utakmica ima svoj značaj, bez obzira protiv koga igraš, želiš dobar rezultat. Kroz septembarske mečeve imamo dva pravca, jedan je da napravimo rezultata u ovoj kvalitetnoj grupi Lige nacija, a onda da baraž dočekamo što spremniji. Posle ove pauze ponovo smo na nekom početku, ali očekujem da momci pokažu sve najbolje, pristup, ponašanje, zalaganje, sve je to na visokom nivou.
Ponovo o Matiću, da li se čuo sa njim, odnosno da li je bio iznenađen njegovom odlukom….
-Nemanja je iznenadio sve nas, na kraju i mene. Imali smo super konekciju, on je kvalitetan čovek, profesionalac, sjajan igrač. Ovo su stvari egzatne, ne treba spekulisati, svima nama je mnogo žao, rekao je da želi da se oprosti i to je to…Sigurno će  nam nedostajati, bio je na spisku, ali sigurno je dobro razmislio. I ja mu želim svu sreću u daljoj karijeri.

Da li su se odazvali svi ostali igrači…

-Da, sa spiska svi…
Da li će svi igrači dobiti šansu i da li raznilja o novim imenima…
-Ne, ovo je definitivan spisak. Bavimo se ozbiljnim poslom, imamo dovoljno igrača, sa njima ćemo da zatvorimo ove dve utakmice.
Da li je Luka Milivojević siguran za baraž meč u oktobru…
-Srbija nema prava, kao ni bilo koji selektor, da se odrekne dobrog igrača. Istina, sada imamo grupu mladih igrača kojima moramo da damo šansu i oni su u ovom trenutku ovde.
Da li će još neko da se oprosti od reprezentacije kao Matić, možda neko od starijih igrača…
-U fudbalu nema starih i mladih, nego dobrih i boljih. Pred Kolarovim je još nekoliko godina vrhunskog fudbala i sve  dok je tu, računam na njega – rekao je selektor Ljubiša Tumbaković.