A selekcija

ORLOVI NA OKUPU | TUMBAKOVIĆ I KOLAROV PRED NOVINARIMA

11.11.2019.

Najbolja reprezentacija Srbije okupila se u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi pred poslednja dva kvalifikaciona duela sa Luksemburgom i Ukrajinom, a selektor Ljubiša Tumbaković saopštio je medijima da zbog povreda neće imati sve pozvane igrače na raspolaganju…

„Filip Kostić i Milan Pavkov su van stroja, ostali su svi tu“, saopštio je selektor Ljubiša Tumbaković na konferenciji za novinare u Staroj Pazovi.

Nije tajna, sudbina plasmana na EURO kroz mečeve u grupi, nije više u našim rukama i selektor Ljubiša Tumbaković smatra  da šanse nisu velike, ali bilo je i većih čuda u svetu fudbala…
„Šanse su minimalne. Najbitnije za nas u ove dve predstojeće utakmice je da utisak bude konkretan, da napravimo rezultat i onda možemo da čekamo eventualno iznenađenje. Ovi prethodni rezultati su motivisali i igrače, video sam na okupljanju sasvim korektnu i pozitivnu atmosferu“.

Istovremeno, već se razmišlja i o martu i protivniku, verujemo i protivnicima, u baražu Lige nacija.
„Pratimo i eventualne protivnike u baražu, ništa ne prepuštamo slučaju. Pokrili smo sve detalje“.
Kod objave spiska pozvanih igrača nije bilo uobičajene konferencije za novinare, a selektor je bio jasan u odgovoru da to nije bilo zbog izbegavanja „neprijatnih pitanja“.
„Nemam nikakav problem u komunikaciji sa novinarima. Konferencija nije održana iz tehničkih razloga. Dugo sam u sportu, ne vidim da može da me iznenadi neko pitanje o bilo kojem igraču“.

Kada je reč o pozvanim igračima, Tumbaković je rekao da spisak ima dve dimenzije.
„Uglavnom igra 14 ili 15 igrača, ostali su u procesu selektiranja. Pojedine zovemo da bismo videli kako se ponašaju u grupi, da vidimo na licu mesta koji je to kvalitet. Spisak ima dve dimenzije: da potvrdimo grupu igrača koja će biti prisutna martu i drugu, koja treba da pruži podršku toj ekipi“.

Aleksandar Mitrović se serijom golova bliži samom vrhu najboljih strelaca u istoriji državnog tima. Medije interesuje da li tom sjajnom formom golgeter Fulama možda deluje malo demotivišuće za ostale napadače u selekciji.
„Naprotiv, to bi trebalo da ostalima bude dodatni motiv. Mitrovića znam iz omladinskog pogona Partizana. U periodu kada je došao u prvi tim i danas on je potpuno ista osoba, koja zna šta hoće, vredno radi, ulaže u sebe i nije slučajno da takve rezultate ostvaruje“, zaključio je Ljubiša Tumbaković.

Kapten Aleksandar Kolarov ističe da situacija nije laka, ali…

„Znamo da je situacija veoma teška. Gledamo da odradimo ono što je do nas, a šta će uraditi Portugal, ne znam. Pokušaćemo da ove mečeve odigramo kako treba, kako bi eventualni kiks Portugala iskoristili. Ako se to ne desi, onda da budemo spremni za mart i baraž“, rekao je Aleksandar Kolarov
Ponovo se dosta pričalo o igračima koji se iz različitih razloga nisu našli na spisku selektora Tumbakovića.

„Ne bi bilo ozbiljno da komentarišem svakog igrača posebno. Gledam svoj pristup, od prvog do današnjeg okupljanja. Uvek sam gledao da reprezentaciju stavljam na prvo mesto, a lične ciljeve u drugi plan. Ovde sam dugo, bilo je i ovakvih i onakvih, kakva god da je, ovo je naša reprezentacija. Ubeđen sam da svi rade najbolje što mogu, a ne bih da komentarišem da li je ovaj povređen ili onaj uvređen“.

Na utakmici Srbija – Luksemburg prisustvovaće samo deca do 14 godina, zbog kazne koju je UEFA izrekla našem Savezu.

„Što više dece treba da dođe na stadion, biće lepo i njima i nama. Treba da dolaze i kad su normalni uslovi“.

Kapiten poziva na jedinstvo cele nacije kada je u pitanju reprezentacija.

„Kada idemo na Svetsko prvenstvo, onda idemo svi. A kada izgubimo, onda smo sami izgubili. Reprezentacija treba da bude svrha, a ne problem. Svi treba da damo neku poruku, mi ponašanjem pre svega. Imamo dosta mladih dobrih igrača, samo je pitanje vremena kada ćemo da napravimo neki kontinuitet po pitanju EP i SP“, zaključio je Aleksandar Kolarov.

Treningu reprezentacije prisustvovao je i predsednik Slaviša Kokeza kome je društvo pravio Savo Milošević, šef stručnog štaba Partizana, ranije potpredsednik FSS i direktor reprezentativnih selekcija. Rad naših najboljih fudbalera pratili su Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS i skauti Zoran Filipović i Momčilo Vukotić.