Vesti

ODRŽANA MEDICINSKA EDUKACIJA ZA LEKARE NACIONALNIH SELEKCIJA I SUPER LIGE SRBIJE

05.04.2023.

Fudbalski savez Srbije kroz lekarsku komisiju osim primarnih aktivnosti koje su u njihovoj nadležnosti aktivno radi na unapređenju znanja i podrške medicinskim radnicima koji svoje znanje i ekspertizu dele sa fudbalskim ekipama za koje su nadležni.

Nakon edukacija ne temu anti-dopinga, uz pomoć UEFA, Medicinska komisija FSS na čelu sa predsednikom prof. dr Nebojšom Tasićem, potpredsednikom i lekarom A tima, dr Dejanom Aleksandrićem i članovima prof. dr Svetozarom Putnikom i doc. dr Boškom Milevim, održala je FDEP 1 kurs odnosno „Program edukacije lekara u fudbalu – traume i hitna stanja”.

Pomenuta edukacija ne bi bila moguća bez podrške lekara Hitne pomoći, kao i predavača dr Ivane Stefanović i dr Danijele Tasić – Uroš.

Dr Aleksandrić, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije, ističe kako je ovako praktičan pristup edukaciji lekara sa primerima sa terena od ključnog značaja za kvalitetnije reagovanje na samom terenu.

”U okviru edukacije korišćeni su realni primeri koji se mogu desiti u fudbalu za koje moramo da naglasimo da su u vrlo ograničenim uslovima na samom terenu i gde je brzina reakcije od presudnog značaja. Tu nam je mnogo pomogla podrška lekara Hitne pomoći jer se oni sa takvim uslovima rada suočavaju svakodnevno i u mnogo težem obliku nego što je to slučaj u sportu. Uz podršku UEFA, Medicinska komisija FSS nastaviće da povećava broj lekara koji će prolaziti ovakav vid treninga, ali i da sprovodi dodatne, usko specijalizovane edukacije.”