Vesti

ŽENSKA A | SELEKTOR DRAGIŠA ZEČEVIĆ I MILICA MIJATOVIĆ PRED PROVERE SA BiH I JUŽNOM AFRIKOM (VIDEO)

05.04.2023.

Ženska reprezentacija Srbije okupila se u Staroj Pazovi i počela pripreme za dve prijateljske utakmice protiv Bosne i Hercegovine (7. april od 15:00) i Južne Afrike (10. april od 13:30). Selektor Dragiša Zečević zadovoljan je trenutnom formom svojih izabranica i kaže da će predstojeći mečevi biti odlične provere pred start takmičarskog ciklusa u Ligi nacija:

„Bosnu i Hercegovinu dobro poznajemo jer smo ih u februarskom terminu pobedili sa 3:2, Južna Afrika je učesnik Svetskog prvenstva i obe reprezentacije zaslužuju veliki respekt. U julu imamo još jedno okupljanje i smatram da ćemo do septembra biti potpuno spremni za start u novom formatu takmičenja koje za sve nas predstavlja veliki izazov. Mnogo mi znači što na raspolaganju imam mešavinu mladosti i iskustva. Tu je veliki broj igračica koje brane boje vrhunskih evropskih klubova, što znači da svakog vikenda igraju jake utakmice, profesionalizam im je na izuzetno visokom nivou i svojim odnosom prema obavezama daju primer mladim devojkama kako se igra i ponaša u nacionalnom timu. Sa druge strane, njihov individualni kvalitet može da bude od presudnog značaja kada na red dođu mečevi od rezultatskog značaja.“
Istorijska pobeda protiv Nemačke u prethodnom kvalifikacionom ciklusu drastično je uticala na promenu karaktera, mentaliteta i načina razmišljanja ove generacije srpskih fudbalerki:
„Slažem se apsolutno. Imao sam razgovor sa devojkama, očigledno je da im pobeda protiv Nemačke mnogo znači na psihološkom planu. Srušili smo mit o nepobedivosti velikih reprezentacija i sada nam je lakše da pripremamo naredne mečeve. Ima tu još jedan detalj. Ne smemo da zaboravimo ni onu drugu utakmicu protiv Portugala koja je takođe uticala da devojke dobiju dodatno samopouzdanje. Prvi put su bile u situaciji da se suoče sa pritiskom odlučujućeg meča za plasman na neko veliko takmičenje. Bez obzira što nisu uspele, izvukle su pouke iz tog poraza i stekle ogromno iskustvo za nastavak karijere.“
Jednu od iskusnijih igračica u našoj reprezentaciji Milicu Mijatović raduje novo okupljanje u Staroj Pazovi i prilika da se ekipa dodatno uigra pred septembarske izazove.
„Malo me je ovaj sneg iznenadio, ali vreme neće narušiti raspoloženje među devojkama. Uvek prija kada dođemo u našu kuću fudbala gde imamo sve moguće uslove za kvalitetan rad i pripremu svega što nas očekuje u takmičarskom ciklusu. Septembar nije daleko, jedva čekamo mečeve u Ligi nacija i želja nam je da osvojimo prvo mesto u grupi. Mislim da smo dovoljno sazrele kao ekipa i da imamo argumente da stremimo najvišim ciljevima. Atmosfera je kao i uvek na veoma visokom nivou. Bez obzira što je reč o mečevima prijateljskog karaktera, idemo na pobede u oba susreta.“
Kuriozitet je da se Milica sa svojom Fiorentinom radovala pobedi u derbiju italijanskog prvenstva protiv Intera, samo dan nakon podviga muškog tima ‘ljubičastih’ protiv istog rivala.

„U Firenci vlada fudbalska euforija, svi se raduju uspesima muškog i ženskog tima. Poslednje dve utakmice odigrale smo jako dobro, protiv Milana osvojile bod, protiv Intera sva tri. Sada smo treće na tabeli i pisanja medija da je trka za drugo mesto odavno rešena ulivaju nam dodatni inat da nastavimo sa pobedama i napadnemo još bolji plasman. Gol protiv Intera je izazvao pozitivne reakcije u javnosti jer definitivno nije bio u mom stilu. Pretrčala sam pola terena i na kraju zatresla mrežu. Iskreno, to je i za mene bilo veliko iznenađenje.“ – našalila se na kraju razgovora za sajt FSS Milica Mijatović.