Вести

ОДРЖАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА ЗА ЛЕКАРЕ НАЦИОНАЛНИХ СЕЛЕКЦИЈА И СУПЕР ЛИГЕ СРБИЈЕ

05.04.2023.

Фудбалски савез Србије кроз лекарску комисију осим примарних активности које су у њиховој надлежности активно ради на унапређењу знања и подршке медицинским радницима који своје знање и експертизу деле са фудбалским екипама за које су надлежни.

Након едукација не тему анти-допинга, уз помоћ УЕФА, Медицинска комисија ФСС на челу са председником проф. др Небојшом Тасићем, потпредседником и лекаром А тима, др Дејаном Александрићем и члановима проф. др Светозаром Путником и доц. др Бошком Милевим, одржала је ФДЕП 1 курс односно „Програм едукације лекара у фудбалу – трауме и хитна стања”.

Поменута едукација не би била могућа без подршке лекара Хитне помоћи, као и предавача др Иване Стефановић и др Данијеле Тасић – Урош.

Др Александрић, специјалиста ортопедске хирургије и трауматологије, истиче како је овако практичан приступ едукацији лекара са примерима са терена од кључног значаја за квалитетније реаговање на самом терену.

”У оквиру едукације коришћени су реални примери који се могу десити у фудбалу за које морамо да нагласимо да су у врло ограниченим условима на самом терену и где је брзина реакције од пресудног значаја. Ту нам је много помогла подршка лекара Хитне помоћи јер се они са таквим условима рада суочавају свакодневно и у много тежем облику него што је то случај у спорту. Уз подршку УЕФА, Медицинска комисија ФСС наставиће да повећава број лекара који ће пролазити овакав вид тренинга, али и да спроводи додатне, уско специјализоване едукације.”