Intervju

NENAD BJEKOVIĆ, ZAMENIK PREDSEDNIKA | SELEKTOR STOJKOVIĆ JE NAJVEĆE IME SRPSKOG FUDBALA, PRIRODNI AUTORITET, NJEGOV DOLAZAK NA KLUPU REPREZENTACIJE JE JEDAN OD NAJBOLJIH POTEZA U ISTORIJI FUDBALSKOG SAVEZA

19.11.2022.

Dan posle prijateljske utakmice sa Bahreinom i u predvečerje otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru, za sajt FSS govorio je zamenik predsednika naše organizacije Nenad Bjeković:

„Moram da se nadovežem na reči selektora Stojkovića sa konferencije za medije i da se u ime celog Saveza zahvalim domaćinu na fenomenalnom prijemu i toploj dobrodošlici. Zaista smo se u Manami ova četiri dana osećali kao kod kuće. Pokazalo se da nismo pogrešili sa izborom lokacije za poslednju proveru pred start Svetskog prvenstva. Igrali smo protiv reprezentacije koja je među najboljih 15 na azijskom kontinentu, rezultat je bio u drugom planu, ali pobeda svakako prija. Još je važnije da se niko nije povredio i da su se igrači prilagodili vremenskim uslovima koji nas očekuju narednih dana u Dohi. Sve u svemu, Bahrein je bio pun pogodak i puni utisaka pakujemo kofere i spremamo se za odlazak u obližnji Katar“.

Punih pola veka Bjeković je na direktan ili indirektan način uključen u aktivnosti koje imaju veze sa najboljom državnom selekcijom:

„Bio sam najpre igrač i reprezentativac svoje zemlje, kasnije kao klupski funkcioner pratio i podržavao kolege sa Terazija, a u poslednjih par godina sam deo sistema koji rukovodi fudbalskom organizacijom. Verujte mi da nikada u karijeri nisam imao priliku da sarađujem sa ovako složnom i homogenom grupom kao što je trenutno reprezentacija Srbije. Momci su zaista fantastični. Uvek nasmejani i vedro raspoloženi, drže se zajedno, podržavaju jedni druge i funkcionišu kao porodica. Pogledajte ove scene posle rođenja Sergejeve kćerkice, bukvalno kao da su svi oni skupa dobili novog člana familije“ – priča Bjeković i podseća još jednom kome pripadaju najveće zasluge za atmosferu u nacionalnom timu:

„Selektor Stojković je najveće ime srpskog fudbala i to je taj prirodni autoritet koji se ne stvara drekom i galamom, nego imenom i prezimenom. Na stranu kvalitet i podvizi tokom igračke karijere, igrači ga poštuju kao ljudsku veličinu i čoveka koji na najjednostavniji mogući način ume da im objasni najkomplikovanije stvari u fudbalu. Piksijev dolazak na klupu reprezentacije je jedan od najboljih poteza u istoriji Fudbalskog saveza Srbije. U rekordnom roku je preporodio državni tim i vratio ga u vrh evropskog i svetskog fudbala. Često smo u društvu selektora najjačih fudbalskih sila i imponuje kada čujete da niko od njih ne želi Srbiju za protivnika na Svetskom prvenstvu“.

Srbija je veličanstvenom pobedom u Lisabonu privukla pažnju svetske fudbalske javnosti i istakla kandidaturu za jedno od prijatnijih iznenađenja na turniru u Kataru.

„Ušao sam u svlačionicu posle pobede protiv Portugala i rekao igračima da su vratili veru nacije u srpski reprezentativni fudbal i da sam uveren da to nije njihova poslednja reč. Ova generacija je još u mlađim kategorijama naučila da razmišlja šampionski i zato me ne čude hrabre izjave igrača da će dogurati do završnice Mundijala. Očigledno je da Piksijev optimizam i energija deluju zarazno na celu ekipu. Sve je to normalno, ako ste u omladinskom uzrastu bili bolji od Brazila i osvojili Svetsko prvenstvo, zašto da se plašite bilo koga sada kada ste sazreli i izrasli u vanserijske fudbalere. Srbija mora da bude ponosna na svoju reprezentaciju. Budite strpljivi, ovi momci tek spremaju nove radosti i nova iznenađenja“ – zrači optimizmom čovek kome je tokom igračke karijere na neverovatan način uskraćena prilika da bude učesnik Svetskog prvenstva:

„Našao sam se na spisku selektora Miljanića za Mundijal 1974. godine i bukvalno veče uoči puta za Nemačku doživeo sam saobraćajnu nesreću. Bili smo u karantinu hotela Slavija, pozajmio sam ‘fiću’ od golmana Zlatka Milića da skoknem do Vojvode Stepe da se pozdravim sa decom i na kružnom toku je došlo do sudara sa tramvajem. Završio sam na odeljenju ortopedije i propustio životnu šansu da budem deo najveće smotre svetskog fudbala. Katar mi dođe kao najlepša moguća satisfakcija. Druženje i saradanja sa Draganom Stojkovićem, Stevanom Stojanovićem, članovima stručnog štaba i ovim divnim momcima koji brane boje repreznetacije Srbije, čine me srećnim i privilegovanim“ – zaključio je Bjeković u razgovoru za sajt FSS.