Vesti

MESTO ODAKLE SE KREĆE U POBEDE I PODVIGE | SC FSS PONOS I DIKA FUDBALSKE SRBIJE (VIDEO)

27.07.2022.

Nedavna poseta predsednika UEFA Aleksandera Čeferina i njegove pozitivne impresije o svemu što je video u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, potvrdili su još jednom da se Fudbalski savez Srbije pozicionirao kao institucija sa jednim od najmodernijih i najlepših sportskih kompleksa u Evropi.

„Veoma nam imponuju reči i pohvale prvog čoveka evropske kuće fudbala, kao i utisci predstavnika svih klubova i nacionalnih selekcija koje su posle boravka u Sportskom centru u Staroj Pazovi oduševljeno konstatovali da Fudbalski savez Srbije ima vrhunske uslove za rad i pripreme profesionalnih sportskih ekipa“ – kaže zamenik predsednika FSS Nenad Bjeković i dodaje da je izgradnja Sportskog centra jedan od najboljih poteza u istoriji Fudbalskog saveza Srbije:

„Srpska kuća fudbala je mesto odakle su Orlići Ljubinka Drulovića i Veljka Paunovića krenuli u osvajanje evropskog i svetskog zlata. Tu su i momci Dragana Stojkovića kovali planove i pripremali taktiku za trijumfalan pohod kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, a odatle će krenuti i u Katar sa ambicijom da još jednom obraduju naciju i dostojno reprezentuju Srbiju na najvećoj smotri svetskog fudbala“ – kaže Bjeković, a generalni sekretar Jovan Šurbatović otkriva da postoji realna mogućnost da Fudbalski savez Srbije u najskorije vreme bude domaćin seminara najboljih evropskih sudija:

„Jasno je da Sportski centar u Staroj Pazovi poseduje sve moguće infrastrukturne kapacitete za organizaciju takvog skupa. Tu pre svega mislim na VAR prostorije za koje je više puta konstatovano da su opremljene vrhunskom tehnoligijom i da su kao takve među najmodernijima u Evropi. Ideja postoji od ranije, sada je samo intezivirana tokom posete predsednika Čeferina i jednog od njegovih najbližih saradnika Zorana Lakovića. Vrlo je verovatno da će UEFA u skorije vreme iskoristiti pogodnosti koje pruža naša kuća fudbala i poslati svoje najbolje sudije da u Staroj Pazovi odrade pripreme, poligone i proveru znanja“.

I to nije sve:

„Želja nam je da 2024. ili 2025. godine budemo domaćini Kongresa UEFA. Mnogo je argumenata koji su na našoj strani i daju nam za pravo da budemo optimisti. Pre svega činjenica da će do tog perioda biti završeni radovi na rekonstrukciji Aerodroma i Sava centra, što će znatno povećati kapacitete i svrstati nas u grupu zemalja sa najsavremenijim i najvećim kongresnim centrom u Evropi. U tom slučaju, imali bismo sve neophodne resurse i mogućnost da istaknemo kandidaturu za organizaciju jednog velikog događaja kao što je Kongres krovne organizacije evropskog fudbala“ – kaže Šurbatović i dodaje:

„Bivše rukovodstvo na čelu sa Tomislavom Karadžićem i Zoranom Lakovićem odradilo je fenomenalan posao 2011. godine, mi smo samo nastavili da vodimo računa o Sportskom centru i da se odgovorno ponašamo. Zato smo i ušli u novi investicioni ciklus koji je podrazumevao potpuno renoviranje prostorija. Spoj elegancije, istorije, tradicije i modernog stila je ono čime danas odiše Sportski centar Fudbalskog saveza Srbije“.

Selektora naše A reprezentacije Dragana Stojkovića veoma raduju impresije eminentih ličnosti iz sveta sporta koje je u proteklom periodu imao prilike da ugosti u srpskoj kući fudbala u Staroj Pazovi.

„Kada vam u goste dođu najviši zvaničnici UEFA i ostanu impresionirani onim što su videli, ne preostaje vam ništa drugo nego da budete srećni i zadovoljni. Aleksander Čeferin je rekao da je obišao mnoga mesta i video praktično sve sportske centre u Evropi, ali da je ovo u Staroj Pazovi prevazišlo sva njegova očekivanja. Bili su nam u poseti i čelni ljudi Košarkaškog saveza Srbije koji su takođe izrazili oduševljenje uslovima koje imamo u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije. Svetislav Pešić je bio pun utisaka i rekao je da nimalo ne zaostajemo za Realom, Barselonom i Bajernom. Sve nas to čini veoma ponosnim, ali nas i obavezuje da nastavimo da radimo kao do sada. Igračima prijaju mir i atmosfera u Staroj Pazovi, osećaju se kao u svojoj kući i imaju na raspolaganju optimalne uslove za rad i pripreme uoči važnih izazova u dresu državnog tima“.

Sa rečima Dragana Stojkovića složio se i direktor A reprezentacije Stevan Stojanović:

„Zbog funkcije koju obavljam u FSS često sam u prilici da putujem i obilazim sportske kampove širom Evrope. Iskreno, nisam primetio da bilo kome treba na nečemu da zavidimo. Naprotiv, možemo samo da budemo ponosni na naš Sportski centar. Selektor Stojković, njegovi saradnici iz stručnog štaba i naši reprezentativci koji uglavnom dolaze iz velikih evropskih klubova, nisu za sada imali ni najmanju zamerku na uslove za rad i sve ono što im u Staroj Pazovi stoji na raspolaganju. Setite se koliko je ranije bilo komplikovano organizovati pripreme državnog tima, kada se ekipa stalno selila, menjala hotele, putovala autobusom na treninge… Zato je izgradnja nacionalnog kampa bila pun pogodak. Pozitivni utisci i pohvale od strane čelnika UEFA prilikom nedavne zvanične posete Fudbalskom savezu Srbije, veoma gode i čine nas još ponosnijim“ – jasan je Stojanović.

Podsetimo da je Sportski centar FSS izgrađen uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Svetske fudbalske federacije (FIFA) i Evropske fudbalske unije (UEFA). Doprinos realizaciji ovog velikog projekta dala je i lokalna samouprava opštine Stara Pazova.

„Sportski centar FSS predstavlja jedan od najsavremenijih sportskih centara u Evropi“ – kaže direktor Sportskog centra FSS Nenad Santrač i dodaje: „Jedinstvenost koncepta ogleda se u tome što su na jednom mestu objedinjeni smeštajni, sportsko-trenažni i svi ostali sadržaji potrebni za održavanje priprema profesionalnih sportista sa najkvalitetnijim nivoom usluga. SC FSS predstavlja prestižni sportsko – turistički kompleks koji svoje goste očarava originalnom arhitekturom, modernim enterijerom i sadržajima iz kojih posebno ističemo jedinstven i bogat sportski program. Pored organizacije priprema za sve domaće i inostrane sportske selekcije, pružamo i visok nivo usluga korporacijama i raznim drugim organizacijama, kako u pogledu udobnog smeštaja i prijatnog boravka, tako i u pogledu raznovrsnih sportskih, rekreativnih i poslovnih aktivnosti“.

Od otvaranja 2011. godine, Sportski centar FSS uspešno se pozicionirao na hotelskom tržištu Evrope i sveta i postao značajno odredište za sportske ekipe, poslovne ljude i kongresni turizam.

„U okviru kompleksa nalazi se Hotel Srbija LUKS, moderan i savremeno opremljen hotel, kategorisan sa četiri zvezdice, kapaciteta 64 dvokrevetnih soba i četiri apartmana. Hotel takođe sadrži i pet konferencijskih sala, opremljenih audio-video uređajima. Kompletno renoviranje koje je urađeno 2021. godine, omogućilo je posetiocima potpuni doživljaj komfora i udobnosti. Sportski centar FSS raspolaže sa četiri fudbalska terena FIFA standarda sa prirodnom travom, jednim fudbalskim terenom sa hibridnom podlogom i jednim sa veštačkom travom. Imamo takođe jedan teniski teren i teren za mali fudbal sa veštačkom travom. Stadion kapaciteta 3.500 mesta ispunjava sve UEFA standarde za odigravanje zvaničnih međunarodnih  fudbalskih utakmica“ – kaže Santrač.

Multifunkcionalna sportska hala sadrži sve elemente potrebne za dvoranske sportove, kao što su košarka, odbojka, rukomet, futsal, borilačke veštine i drugi. U okviru sportskog bloka smešten je prostor za fitnes i teretanu, spa i velnes centar, kao i deo za rehabilitacioni oporavak i  medicinske ambulante.

Sportski centar FSS predstavlja dom svim selekcijama Fudbalskog saveza Srbije. Tokom čitave godine, u zavisnosti od obaveza planiranih od strane UEFA i FIFA, Orlovi imaju privilegiju da se u svojoj kući pripremaju za odlazak na svaku utakmicu ili takmičenje. Od otvaranja Sportskog centra FSS, uspešno je organizovano više od 40 UEFA turnira za nacionalne selekcije, kao i internacionacionalni turniri za mlađe kategorije, na kome su učestvovale reprezentacije iz celog sveta.

„Kao proverena destinacija za sportske pripreme, stekli smo poverenje mnogih inostranih klubova i reprezentacija. Redovni gosti su timovi iz Rusije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta, Izraela, a u poslednje vreme dolaze  nam i fudbalski klubovi iz Srbije kao i timovi iz drugih sportova kao što su sve selekcije Rukometnog saveza Srbije, seniorska košarkaška reprezentacija i mnogi drugi. Svi su oni bili oduševljeni uslovima u Staroj Pazovi, pre svega visoko kvalitetnim sportskim objektima, smeštajnim kapacitetima, kuhinji sa gastronomskom ponudom prilagođenom sportistima, visokim nivoom gostoljubivosti osoblja, raznolikosti sadržaja za slobodne aktivnosti kao i dugogodišnjom sportskom tradicijom“ – istakao je direktor SC FSS Nenad Santrač.