VAR

PRVI PUT OD UVOĐENJA VAR SISTEMA POKRIVENA ČETIRI MEČA U ISTOM TERMINU, PREDSEDNIK SUDIJSKE KOMISIJE DEJAN FILIPOVIĆ HVALI SUDIJE KOJE SU POKAZALE VISOK STEPEN KONCENTRACIJE I PROFESIONALIZMA

25.07.2022.

Po prvi put od uvođenja VAR sistema u Srbiji, u nedelju su odigrane četiri utakmice u istom terminu od 21 čas. VAR centar FSS smešten u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi, u kome se nalaze četiri VAR sobe, pokazao je da u tehničkom i funkcionalnom smislu ne odstupa niti zaostaje za najboljim VAR centrima u Evropi.

„Veoma sam zadovoljan kako je sve prošlo. Od prošle sezone koja je bila prva u istoriji našeg fudbala sa primenom VAR tehnologije, nismo imali situaciju da se četiri utakmice igraju u isto vreme. Znali smo da će se i to jednog dana dogoditi i mogu da kažem da je u nedelju uveče u sve četiri VAR sobe posao odrađen za svaku pohvalu. Sticajem okolnosti, imali smo samo jednu VAR aktivaciju i to na utakmici u Novom Sadu između Vojvodine i Spartaka, ali su sudije pokazale visok stepen koncentracije i profesionalizma i siguran sam da će u istom stilu nastaviti i u narednim rundama šampionata“ – rekao je predsednik Sudijskog odbora FSS Dejan Filipović.

Da, sve četiri utakmice odigrane su bez ikakvih tehnčikih poteškoća kada je u pitanju prijem signala u VAR centru kao i funkcionisanje komunikacionih sistema koje koriste sudija. Ideja koja je počela polako da se realizuje 2019. godine sada se potvrdila kao prava i jedina ispravna vizija razvoja i implementacije VAR sistema. Nabavka a ne iznajmljivanje opreme, gradnja centralnog VAR centra (na koji prelazi sve više i više nacionalnih saveza) a ne korišćenje VAR soba na stadionima ili VAR kombija pored stadiona, pokazali su se dugoročno kao najbolji i najefikasniji sistemi korišćenja VAR.