VAR

ПРВИ ПУТ ОД УВОЂЕЊА ВАР СИСТЕМА ПОКРИВЕНА ЧЕТИРИ МЕЧА У ИСТОМ ТЕРМИНУ, ПРЕДСЕДНИК СУДИЈСКЕ КОМИСИЈЕ ДЕЈАН ФИЛИПОВИЋ ХВАЛИ СУДИЈЕ КОЈЕ СУ ПОКАЗАЛЕ ВИСОК СТЕПЕН КОНЦЕНТРАЦИЈЕ И ПРОФЕСИОНАЛИЗМА

25.07.2022.

По први пут од увођења ВАР система у Србији, у недељу су одигране четири утакмице у истом термину од 21 час. ВАР центар ФСС смештен у Спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови, у коме се налазе четири ВАР собе, показао је да у техничком и функционалном смислу не одступа нити заостаје за најбољим ВАР центрима у Европи.

„Веома сам задовољан како је све прошло. Од прошле сезоне која је била прва у историји нашег фудбала са применом ВАР технологије, нисмо имали ситуацију да се четири утакмице играју у исто време. Знали смо да ће се и то једног дана догодити и могу да кажем да је у недељу увече у све четири ВАР собе посао одрађен за сваку похвалу. Стицајем околности, имали смо само једну ВАР активацију и то на утакмици у Новом Саду између Војводине и Спартака, али су судије показале висок степен концентрације и професионализма и сигуран сам да ће у истом стилу наставити и у наредним рундама шампионата“ – рекао је председник Судијског одбора ФСС Дејан Филиповић.

Да, све четири утакмице одигране су без икаквих технчиких потешкоћа када је у питању пријем сигнала у ВАР центру као и функционисање комуникационих система које користе судија. Идеја која је почела полако да се реализује 2019. године сада се потврдила као права и једина исправна визија развоја и имплементације ВАР система. Набавка а не изнајмљивање опреме, градња централног ВАР центра (на који прелази све више и више националних савеза) а не коришћење ВАР соба на стадионима или ВАР комбија поред стадиона, показали су се дугорочно као најбољи и најефикаснији системи коришћења ВАР.