Вести

МЕСТО ОДАКЛЕ СЕ КРЕЋЕ У ПОБЕДЕ И ПОДВИГЕ | СЦ ФСС ПОНОС И ДИКА ФУДБАЛСКЕ СРБИЈЕ (ВИДЕО)

27.07.2022.

Недавна посета председника УЕФА Александера Чеферина и његове позитивне импресије о свему што је видео у Спортском центру ФСС у Старој Пазови, потврдили су још једном да се Фудбалски савез Србије позиционирао као институција са једним од најмодернијих и најлепших спортских комплекса у Европи.

„Веома нам импонују речи и похвале првог човека европске куће фудбала, као и утисци представника свих клубова и националних селекција које су после боравка у Спортском центру у Старој Пазови одушевљено констатовали да Фудбалски савез Србије има врхунске услове за рад и припреме професионалних спортских екипа“ – каже заменик председника ФСС Ненад Бјековић и додаје да је изградња Спортског центра један од најбољих потеза у историји Фудбалског савеза Србије:

„Српска кућа фудбала је место одакле су Орлићи Љубинка Друловића и Вељка Пауновића кренули у освајање европског и светског злата. Ту су и момци Драгана Стојковића ковали планове и припремали тактику за тријумфалан поход кроз квалификације за Светско првенство, а одатле ће кренути и у Катар са амбицијом да још једном обрадују нацију и достојно репрезентују Србију на највећој смотри светског фудбала“ – каже Бјековић, а генерални секретар Јован Шурбатовић открива да постоји реална могућност да Фудбалски савез Србије у најскорије време буде домаћин семинара најбољих европских судија:

„Јасно је да Спортски центар у Старој Пазови поседује све могуће инфраструктурне капацитете за организацију таквог скупа. Ту пре свега мислим на ВАР просторије за које је више пута констатовано да су опремљене врхунском технолигијом и да су као такве међу најмодернијима у Европи. Идеја постоји од раније, сада је само интезивирана током посете председника Чеферина и једног од његових најближих сарадника Зорана Лаковића. Врло је вероватно да ће УЕФА у скорије време искористити погодности које пружа наша кућа фудбала и послати своје најбоље судије да у Старој Пазови одраде припреме, полигоне и проверу знања“.

И то није све:

„Жеља нам је да 2024. или 2025. године будемо домаћини Конгреса УЕФА. Много је аргумената који су на нашој страни и дају нам за право да будемо оптимисти. Пре свега чињеница да ће до тог периода бити завршени радови на реконструкцији Аеродрома и Сава центра, што ће знатно повећати капацитете и сврстати нас у групу земаља са најсавременијим и највећим конгресним центром у Европи. У том случају, имали бисмо све неопходне ресурсе и могућност да истакнемо кандидатуру за организацију једног великог догађаја као што је Конгрес кровне организације европског фудбала“ – каже Шурбатовић и додаје:

„Бивше руководство на челу са Томиславом Караџићем и Зораном Лаковићем одрадило је феноменалан посао 2011. године, ми смо само наставили да водимо рачуна о Спортском центру и да се одговорно понашамо. Зато смо и ушли у нови инвестициони циклус који је подразумевао потпуно реновирање просторија. Спој елеганције, историје, традиције и модерног стила је оно чиме данас одише Спортски центар Фудбалског савеза Србије“.

Селектора наше А репрезентације Драгана Стојковића веома радују импресије еминентих личности из света спорта које је у протеклом периоду имао прилике да угости у српској кући фудбала у Старој Пазови.

„Када вам у госте дођу највиши званичници УЕФА и остану импресионирани оним што су видели, не преостаје вам ништа друго него да будете срећни и задовољни. Александер Чеферин је рекао да је обишао многа места и видео практично све спортске центре у Европи, али да је ово у Старој Пазови превазишло сва његова очекивања. Били су нам у посети и челни људи Кошаркашког савеза Србије који су такође изразили одушевљење условима које имамо у Спортском центру Фудбалског савеза Србије. Светислав Пешић је био пун утисака и рекао је да нимало не заостајемо за Реалом, Барселоном и Бајерном. Све нас то чини веома поносним, али нас и обавезује да наставимо да радимо као до сада. Играчима пријају мир и атмосфера у Старој Пазови, осећају се као у својој кући и имају на располагању оптималне услове за рад и припреме уочи важних изазова у дресу државног тима“.

Са речима Драгана Стојковића сложио се и директор А репрезентације Стеван Стојановић:

„Због функције коју обављам у ФСС често сам у прилици да путујем и обилазим спортске кампове широм Европе. Искрено, нисам приметио да било коме треба на нечему да завидимо. Напротив, можемо само да будемо поносни на наш Спортски центар. Селектор Стојковић, његови сарадници из стручног штаба и наши репрезентативци који углавном долазе из великих европских клубова, нису за сада имали ни најмању замерку на услове за рад и све оно што им у Старој Пазови стоји на располагању. Сетите се колико је раније било компликовано организовати припреме државног тима, када се екипа стално селила, мењала хотеле, путовала аутобусом на тренинге… Зато је изградња националног кампа била пун погодак. Позитивни утисци и похвале од стране челника УЕФА приликом недавне званичне посете Фудбалском савезу Србије, веома годе и чине нас још поноснијим“ – јасан је Стојановић.

Подсетимо да је Спортски центар ФСС изграђен уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, Светске фудбалске федерације (ФИФА) и Европске фудбалске уније (УЕФА). Допринос реализацији овог великог пројекта дала је и локална самоуправа општине Стара Пазова.

„Спортски центар ФСС представља један од најсавременијих спортских центара у Европи“ – каже директор Спортског центра ФСС Ненад Сантрач и додаје: „Јединственост концепта огледа се у томе што су на једном месту обједињени смештајни, спортско-тренажни и сви остали садржаји потребни за одржавање припрема професионалних спортиста са најквалитетнијим нивоом услуга. СЦ ФСС представља престижни спортско – туристички комплекс који своје госте очарава оригиналном архитектуром, модерним ентеријером и садржајима из којих посебно истичемо јединствен и богат спортски програм. Поред организације припрема за све домаће и иностране спортске селекције, пружамо и висок ниво услуга корпорацијама и разним другим организацијама, како у погледу удобног смештаја и пријатног боравка, тако и у погледу разноврсних спортских, рекреативних и пословних активности“.

Од отварања 2011. године, Спортски центар ФСС успешно се позиционирао на хотелском тржишту Европе и света и постао значајно одредиште за спортске екипе, пословне људе и конгресни туризам.

„У оквиру комплекса налази се Хотел Србија ЛУКС, модеран и савремено опремљен хотел, категорисан са четири звездице, капацитета 64 двокреветних соба и четири апартмана. Хотел такође садржи и пет конференцијских сала, опремљених аудио-видео уређајима. Комплетно реновирање које је урађено 2021. године, омогућило је посетиоцима потпуни доживљај комфора и удобности. Спортски центар ФСС располаже са четири фудбалска терена ФИФА стандарда са природном травом, једним фудбалским тереном са хибридном подлогом и једним са вештачком травом. Имамо такође један тениски терен и терен за мали фудбал са вештачком травом. Стадион капацитета 3.500 места испуњава све УЕФА стандарде за одигравање званичних међународних  фудбалских утакмица“ – каже Сантрач.

Мултифункционална спортска хала садржи све елементе потребне за дворанске спортове, као што су кошарка, одбојка, рукомет, футсал, борилачке вештине и други. У оквиру спортског блока смештен је простор за фитнес и теретану, спа и велнес центар, као и део за рехабилитациони опоравак и  медицинске амбуланте.

Спортски центар ФСС представља дом свим селекцијама Фудбалског савеза Србије. Током читаве године, у зависности од обавеза планираних од стране УЕФА и ФИФА, Орлови имају привилегију да се у својој кући припремају за одлазак на сваку утакмицу или такмичење. Од отварања Спортског центра ФСС, успешно је организовано више од 40 УЕФА турнира за националне селекције, као и интернационационални турнири за млађе категорије, на коме су учествовале репрезентације из целог света.

„Као проверена дестинација за спортске припреме, стекли смо поверење многих иностраних клубова и репрезентација. Редовни гости су тимови из Русије, Кине, Уједињених Арапских Емирата, Катара, Кувајта, Израела, а у последње време долазе  нам и фудбалски клубови из Србије као и тимови из других спортова као што су све селекције Рукометног савеза Србије, сениорска кошаркашка репрезентација и многи други. Сви су они били одушевљени условима у Старој Пазови, пре свега високо квалитетним спортским објектима, смештајним капацитетима, кухињи са гастрономском понудом прилагођеном спортистима, високим нивоом гостољубивости особља, разноликости садржаја за слободне активности као и дугогодишњом спортском традицијом“ – истакао је директор СЦ ФСС Ненад Сантрач.