Intervju

LIDIJA STOJKANOVIĆ ISPISALA ISTORIJU | PRVA DAMA U SRPSKOM FUDBALU SA UEFA PRO LICENCOM

03.07.2021.

U danima kada na adresu marketing tima FSS stižu pohvale sa raznih međunarodnih fudbalskih adresa, pre svih FIFA i UEFA zbog kreativne promocije ženskog fudbala i sjajne akcije „Fudbal je za sve, fudbal je za devojčice“, srpski fudbal dobio je prvu damu sa UEFA PRO licencom. U društvu velikih asova našeg fudbala, bivših istaknutih reprezentativaca, Lidija Stojkanović, aktuelna selektorka ženske omladinske (U19) selekcije, ispisala je istoriju!

-Bila sam u osmoj generaciji trenera koji pohađaju UEFA PRO kurs u okviru Fudbalskog saveza Srbije.U grupi su bila mnoga fudbalska imena poznata široj javnosti poput Nikole Žigića, Saše Ilića, Danka Lazovića, Nenada Kovačevića, Aleksandra Lukovića, Marka Pantelića….To su imena koja su ostvarila reprezentativne karijere i poseduju ogromno iskustvo kao igrači, radili su sa vrhunskim trenerima i bilo je veliko zadovoljstvo „deliti klupu“ sa njima – ističe Lidija Stojkanović.- Moram da istaknem da sam veoma ponosna i srećna jer sam dobila priliku da pohađam ovaj program. Bio je to veliki izazov za mene ali želim da se usavršavam u onome što radim. I zahvalna sam Fudbalskom savezu i Trenerskoj organizaciji na ukazanoj prilici.

Ostaće zapisano da je Lidija Stojkanović prva dama sa najvišim stepenom trenerske diplome u Srbiji…

-U Evropi je prisutan veliki broj ženskih trenera sa PRO licencom. Nadam se da će se vremenom pogledi i kod nas promeniti. Želim da naglasim da je u Srbiji sve više mladih i perspektivnih devojaka koje žele da se bave trenerskim poslom, zato se nadam da će moj primer biti podstrek i motiv više koleginicama da veruju u sebe i svoj rad. Da se usavršavaju i edukuju, jer samo znanjem i konstantnim usavršavanjem možemo da napredujemo – ne ostavlja dilemu Lidija Stojkanović.

Prva dama sa najvećim stepenom stručnog obrazovanja u fudbalu ima iza sebe zavidnu igračku karijeru. Počela je da igra 1994. godine u ŽFK Maksim-u iz Bajine Bašte, nastavila u Novom Beogradu, Olimpiku iz Novog Sada, Napretku iz Kruševca. Usledio je odlazak u inostranstvo, gde 2005. godine potpisuje za superligaške ekipe sa Islanda HK/Vikingur, kasnije i Filkir. Punih šest godina provela je u jakoj konkurenciji na Islandu. Za reprezentativne selekcije igrala je punih 14 godina, dres omladinske reprezentacije obukla je prvi put 1997. godine, već naredne je debitovala za najbolju žensku selekciju Srbije. Od najdražeg dresa oprostila se kao kapiten na utakmici Srbija – Slovenija (3:0) 2011. godine. Uporedo sa igtračkom karijerom, završila je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Usledila je trenerska karijera i usavršavanje. Školovanje za „B“ licencu završila je na Islandu gde je još kao aktivna igračica radila sa devojčicama uzrasta 13/14 godina, zatim i starijim 18/19 godina. „A“ licencu je dobila 2014. godine

-U Srbiju sam se vratila prvi put da treniram ŽFK Napredak iz Kruševca. Provela sam u Lazarevom gradu dve godine u periodu od 2011-2013. godine. Istovremeno bila sam deo stručnog štaba kadetske reprezentacije. Usledio je ponovo odlazak na Island, gde sam radila u superligaškoj seniorskoj ekipi HK/Vikingur.Tri godine kasnije dobila sam poziv da preuzmem našu omladinsku žensku reprezentaciju. I da budem deo stručnog štaba „A“ selekcije. Radila sam godinu dana. Na moju žalost ugovor nije produžen pa sam ponovo otišla na Island i vodila superligašku ekipu HK.

Na kraju o onome što očekuje prvu damu sa UEFA PRO licencom u srpskom fudbalu, pre svega veoma teška, zahtevna grupa u kojoj se nalazi naša omladinska selekcija za plasman na Prvenstvo Evrope

-Pre toga imaćemo letnji kamp u julu, kao i dve prijateljske utakmice tokom avgusta.To su ujedno i poslednje provere pred prvu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. U grupi sa nama su Francuska, koja je aktuelni prvak Evrope, zatim Švedska i Island. Mi smo domaćini kvalifikacija koje se igraju u septembru. Biću do kraja iskrena, veliki je izazov igrati sa tako jakim protivnicima, za mene kao trenera, tako i za igračice. Daćemo sve od sebe da u što boljem svetlu predstavimo našu zemlju, ženski fudbal u Srbiji. I naravno da ostvarimo što bolje rezlutate u ovoj rundi kvalifikacija – zaključila je Lidija Stojkanović, selektor ženske omladinske reprezentacije Srbije i prva dama sa UEFA PRO licencom u srpskom fudbalu.

NAŠE DEVOJKE PRAVI AMBASADORI SRBIJE

Dovoljno je reći Fudbal je za sve, a Lidija Stojkanović ne krije da ženski fudbal u Srbiji ima lepu budućnost…

-Ženski fudbal u Srbiji ide uzlaznom linijom, sve je više devojčica koje treniraju, a to je pokazala i  kampanja pokrenuta od strane Fudbalskog saveza “Fudbal je za sve, fudbal je za devojčice”. Raste i broj  klubova, ali za pun procvat mora se imati i strpljenja. Moram da naglasim da dosta naših seniorskih igračica nastupa u poznatim evropskim klubovima vrlo uspešno. I ono što je važno, pravi su ambasadori Srbije i srpskog ženskog fudbala. Definitivno srpski ženski fudbal postaje sve vidljiviji na fudbalskoj mapi Evrope.