Интервју

ЛИДИЈА СТОЈКАНОВИЋ ИСПИСАЛА ИСТОРИЈУ | ПРВА ДАМА У СРПСКОМ ФУДБАЛУ СА УЕФА ПРО ЛИЦЕНЦОМ

03.07.2021.

У данима када на адресу маркетинг тима ФСС стижу похвале са разних међународних фудбалских адреса, пре свих ФИФА и УЕФА због креативне промоције женског фудбала и сјајне акције „Фудбал је за све, фудбал је за девојчице“, српски фудбал добио је прву даму са УЕФА ПРО лиценцом. У друштву великих асова нашег фудбала, бивших истакнутих репрезентативаца, Лидија Стојкановић, актуелна селекторка женске омладинске (U19) селекције, исписала је историју!

-Била сам у осмој генерацији тренера који похађају УЕФА ПРО курс у оквиру Фудбалског савеза Србије.У групи су била многа фудбалска имена позната широј јавности попут Николе Жигића, Саше Илића, Данка Лазовића, Ненада Ковачевића, Александра Луковића, Марка Пантелића….То су имена која су остварила репрезентативне каријере и поседују огромно искуство као играчи, радили су са врхунским тренерима и било је велико задовољство „делити клупу“ са њима – истиче Лидија Стојкановић.- Морам да истакнем да сам веома поносна и срећна јер сам добила прилику да похађам овај програм. Био је то велики изазов за мене али желим да се усавршавам у ономе што радим. И захвална сам Фудбалском савезу и Тренерској организацији на указаној прилици.

Остаће записано да је Лидија Стојкановић прва дама са највишим степеном тренерске дипломе у Србији…

-У Европи је присутан велики број женских тренера са ПРО лиценцом. Надам се да ће се временом погледи и код нас променити. Желим да нагласим да је у Србији све више младих и перспективних девојака које желе да се баве тренерским послом, зато се надам да ће мој пример бити подстрек и мотив више колегиницама да верују у себе и свој рад. Да се усавршавају и едукују, јер само знањем и константним усавршавањем можемо да напредујемо – не оставља дилему Лидија Стојкановић.

Прва дама са највећим степеном стручног образовања у фудбалу има иза себе завидну играчку каријеру. Почела је да игра 1994. године у ЖФК Максим-у из Бајине Баште, наставила у Новом Београду, Олимпику из Новог Сада, Напретку из Крушевца. Уследио је одлазак у иностранство, где 2005. године потписује за суперлигашке екипе са Исланда ХК/Викингур, касније и Филкир. Пуних шест година провела је у јакој конкуренцији на Исланду. За репрезентативне селекције играла је пуних 14 година, дрес омладинске репрезентације обукла је први пут 1997. године, већ наредне је дебитовала за најбољу женску селекцију Србије. Од најдражег дреса опростила се као капитен на утакмици Србија – Словенија (3:0) 2011. године. Упоредо са игтрачком каријером, завршила је Факултет спорта и физичког васпитања у Новом Саду. Уследила је тренерска каријера и усавршавање. Школовање за „Б“ лиценцу завршила је на Исланду где је још као активна играчица радила са девојчицама узраста 13/14 година, затим и старијим 18/19 година. „А“ лиценцу је добила 2014. године

-У Србију сам се вратила први пут да тренирам ЖФК Напредак из Крушевца. Провела сам у Лазаревом граду две године у периоду од 2011-2013. године. Истовремено била сам део стручног штаба кадетске репрезентације. Уследио је поново одлазак на Исланд, где сам радила у суперлигашкој сениорској екипи ХК/Викингур.Три године касније добила сам позив да преузмем нашу омладинску женску репрезентацију. И да будем део стручног штаба „А“ селекције. Радила сам годину дана. На моју жалост уговор није продужен па сам поново отишла на Исланд и водила суперлигашку екипу ХК.

На крају о ономе што очекује прву даму са УЕФА ПРО лиценцом у српском фудбалу, пре свега веома тешка, захтевна група у којој се налази наша омладинска селекција за пласман на Првенство Европе

-Пре тога имаћемо летњи камп у јулу, као и две пријатељске утакмице током августа.То су уједно и последње провере пред прву рунду квалификација за Европско првенство. У групи са нама су Француска, која је актуелни првак Европе, затим Шведска и Исланд. Ми смо домаћини квалификација које се играју у септембру. Бићу до краја искрена, велики је изазов играти са тако јаким противницима, за мене као тренера, тако и за играчице. Даћемо све од себе да у што бољем светлу представимо нашу земљу, женски фудбал у Србији. И наравно да остваримо што боље резлутате у овој рунди квалификација – закључила је Лидија Стојкановић, селектор женске омладинске репрезентације Србије и прва дама са УЕФА ПРО лиценцом у српском фудбалу.

НАШЕ ДЕВОЈКЕ ПРАВИ АМБАСАДОРИ СРБИЈЕ

Довољно је рећи Фудбал је за све, а Лидија Стојкановић не крије да женски фудбал у Србији има лепу будућност…

-Женски фудбал у Србији иде узлазном линијом, све је више девојчица које тренирају, а то је показала и  кампања покренута од стране Фудбалског савеза “Фудбал је за све, фудбал је за девојчице”. Расте и број  клубова, али за пун процват мора се имати и стрпљења. Морам да нагласим да доста наших сениорских играчица наступа у познатим европским клубовима врло успешно. И оно што је важно, прави су амбасадори Србије и српског женског фудбала. Дефинитивно српски женски фудбал постаје све видљивији на фудбалској мапи Европе.

 

Запратите ФСС
Вести из категорије