Arhiva

KOKEZA I ŠURBATOVIĆ NA SAMITU UEFA U ŽENEVI

02.02.2017.

Modernizacija UEFA, kreće Liga nacija, novine na nivou UEFA klupskih takmičenja

 

U Ženevi je održan sastanak predsednika, generalnog sekretara i saradnika iz UEFA (Aleksander Čeferin, Teodor Teodoridis, Zoran Laković, František Laurinec, Đorđo Marketi, Kevin Lamur i Mark Eselink) sa najvišim predstavnicima nacionalnih fudbalskih saveza (predsednika i generalnih sekretara) a sve u sklopu priprema za sednicu Izvršnog komiteta UEFA 9. februara i Kongres UEFA koji će se održati 5. aprila u Helsinkiju. Fudbalski savez Srbije predstavljali su predsednik Slaviša Kokeza i generalni sekretar Jovan Šurbatović. Na dnevnom redu bilo je dosta interesantnih tema a donate odluke su u službi razvoja i unapređenja fudbala.

1) Modernizacija UEFA – novi model upravljanja i organizacije (novi sistem izbora potpredsednika za zaduženjima po resorima i članova Izvršnog komiteta, vremenska ograničenja trajanja mandata, reforma rada komisija, transparentnost i nadzor rada svih organa UEFA)

2) Prezentacija projekta „“Air UEFA Concept“ u cilju smanjenja troškova i povećanja kvaliteta avio prevoza i smeštaja – koji podrazumeva kolektivno pregovaranje (UEFA u imenacionalnih saveza)

3) Novine na nivou organizacije takmičenja reprezentacija: novi model FIFA Svetsko prvenstvo 2026 sa 48 učesnika i 80 utakmica, prezentacija novoustanovljene UEFA Lige Nacija koja počinje od septembra 2018 i prdstavljanje projekta centralizacije organizacije prijateljskih utakmica.

4) Novine na nivou klupskih UEFA takmičenja: koncept UEFA Lige Šampiona 2018-2021 i UEFA Lige Evrope sa istim formatom, ali i sa davanjem novih mogućnosti za veće učešće klubova iz manje razvijenih liga i zemalja, modifikovana raspodela prihoda od takmičenja prema kojoj će uspešniji klubovi sa manje razvijenih fudbalskih tržišta imati najveće benefite, kao i efikasnija i uvećana raspodela sredstava solidarnosti.

U isto vreme predsednik Slaviša Kokeza i generalni sekretar Jovan Šurbatović održali su čitav niz bilateralnih sastanaka sa najvišim predstavnicima drugih nacionalnih saveza.