A selekcija

KATAR 2022 | SRBIJA IZGUBILA OD ŠVAJCARSKE

02.12.2022.

STRELCI: 0:1 Šaćiri 20, 1:1 A. Mitrović 26, 2:1 Vlahović 35, 2:2 Embolo 45, 2:3 Frojler 47.Stadion: 974 u Dohi. Sudija: F.Rapalini (Argentina)

SRBIJA: V. Milinković – Savić, Milenković, Veljković (55. Gudelj), Pavlović, Kostić, Lukić, S. Milinković – Savić (67. Maksimović), Živković (78. Radonjić), A. Mitrović, Tadić (78. Đuričić), Vlahović (55. Jović). Selektor Dragan Stojković

ŠVAJCARSKA: Kobel, Vidmer, Akanđi, Šar, Rodrigez, Džaka, Vargas (84. Fasnat), Sou (68. Fernandes), Frojler, Šaćiri (68. Zakarija), Embolo (90 +6. Okafor). Selektor Murat Jakin

U trećem meču grupne faze Prvenstva sveta u Kataru, Srbija je poražena od Švajcarske – 2:3 (2:2). Orlovima je u ovom meču bila potrebna pobeda, u jednom trenutku imali smo pozitivan rezultat, ali Švajcarska je uspela da ostvari pobedu. Na kraju čestitke igračima za sve ostvareno, jer su mnogi igrali i pored činjenice da nisu bili ni zdravi ni spremni sto odsto. Da je stanje sa zdravstvenim biltenom bilo kao tokom kvalifikacija, nema sumnje da bi sve bilo rezultatski mnogo bolje, ali čestitke za želju, volju, uloženi napor i pokazani motiv na Prvenstvu sveta.

U prvom delu igre bilo je mnogo uzbuđenja, preokreta, čak četiri gola. Švajcarci su se prvi radovali, Šaćiri je bio strelac, istina uz malo sreće. Igrao se 20. minut. A sve do tada Srbija je bila bolji rival, činilo se da kontrolišemo igru, bili bliži vodećem golu. Živković je pogodio stativu. Desio se, ipak, mali pad koncentracije i Švajcarska je uspela da praktično vez prave prilike da dođe ko kapitala. Orlovi su nastavili da napadaju, prošloje šest minuta a na semaforu je stajalo 1:1. Tadić je bio asistent, Aleksandar Mitrović je glavom gađao i pogodio. Srbija je dominirala, bila daleko opasnija, konkretnija. I rezultat hrabre igre bio je vodeći gol Vlahovića. Ponovo je Tadić povukao loptu, zatim ubacio u prazan prostor, malo je pomogao i jedan od igrača Švajcarske, lopta je došla do Vlahovića koji je prve gađao i pogodio donji ugao gola nemoćnog Kobela. Činilo se da ćemo na odmor otići za zasluženim plus jedan, ali trenutak nepažnje i čini se da su Švajcarci i sebe iznenadili golom. Embolo je bio strelac.

Nastavak nije počeo kako smo želeli. Praktično posle samo nekoliko uvodnih minuta Švajcarska je preko Frojlera ponovo došla u vođstvo. Usledile su i prve izmene, u igru su ušli Gudelj i Jović, umesto Veljkovića i Vlahovića. Imali smo inicijativu, ali čekalo se na priliku. Sada je poverenje selektora dobio i Maksimović. Iz igre je izašao Sergej Milinković – Savić. Usledile su poslednje izmene, Đuričić i Radonjić zamenili su Tadića i Živkovića. Do kraja meča nije bilo promene rezultata. Igračima hvala na svemu što su do sada pokazali, fudbal je igra sa usponima i padovima, pogledu su sada usmereni ka martu i startu kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope na čiju završnicu država čeka 24 godine.