A selekcija

Ivan Obradović i Nemanja Gudelj iz Južne Koreje

12.11.2017.

Najbolju reprezentaciju Srbije, posle pobede u Kini, očekuje drugi meč na azijskoj turneji, protiv Južne Koreje u utorak, 14. novembra.
Ivan Obradović je jedan od igrača sa dugim stažom u reprezentaciji, učesnik Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010,a sada ponovo u timu koji je izborio plasman na najveće planetarno takmičenje. Pričao je levi bek Orlova o turneji i meču sa Kinom, odnosu sa mlađim igračima, novom sistemu, selektoru Krstajiću, predstojećem duelu sa Južnom Korejom…
-Imao sam već ranije iskustvo kod selektora Vladimira Petrovića sa ovako dalekih turneja, tada smo igrali protiv Južne Koreje i Australije, tako da sam znao šta nas očekuje. I za sada sve funkcioniše kako treba, odigrali smo dobro protiv Kine, izgledalo je sve jako ozbiljno, iako smo igrali u kombinovanom sastavu sa dosta mladih igrača.I drago mi je da smo pobedili – rekao je Ivan Obradović.
O novom talasu mladih igrača…
-Dobro funkcionišemo. Istina,promenilo se mnogo toga, ranije je to „stariji – mlađi“ bilo izraženije, sada smo svi isti, na istoj talasnoj dužnosti.Dobar je odnos a to je najvažnije.Vidi se poštovanje od strane mlađih igrača, a mi smo tu da im svojim iskustvom, a mnogi od nas su tu skoro deset godina, pomognemo kako bi se brzo i lako uklopili.Momci su jako korektni, sve prihvataju, vidi se njihova velika želja da napreduju u svakom smislu.

Kina je arhivirana…
-Da nema tih stranaca u njihovoj ligi, ne bih primetio veliku razliku između našeg i njihovog prvenstva.Mislim da smo dominirali u većem delu meča, a njihov karakter stvorio nam je u pojedinim trenucima male probleme. Međutim, nisu reprezentacija za Svetsko prvenstvo.
Nije Kina, ali jeste Južna Koreja…
-To smo svi znali.Imaju zaista dobre igrači, prva zvezda im je Song iz Totenhema. Sećam se da smo 2011. izgubili rezultatom 2:1. Igraju dosta visoko, imaju dobar presing, veoma su uporni. Neće nam dakle biti lako, ali ukoliko budemo imali pristup kao da je u pitanju kvalifikaciona utakmica, onda neće biti problema.
Novi sistem…
-Nije nam nepoznat. Većina igrača igra u svojim klubovima u tom sistemu 4-3-3 ili kada se branimo 4-5-1. Osećam se veoma konforno u tom sistemu,tako da to nije nešto novo za nas.Fudbal je brza igra, zahteva brzo prilagođavanje. A s druge strane Krstajića poznajemo, ja sam čak igrao sa njim u Partizanu. I u reprezentaciji kada sam debitovao bio je uz mene.Puna podrška njemu, a na nama je da se se prilagodimo svim zahtevima.
Plasman i Rusija…
-Ne treba se mnogo osvrtati na ono što je bilo, važno je da smo izborili put u Rusiju. Sada su sa nama i mlađi igrači, možda će uz promene koje su nastale,sve stvari još više biti unapređene. Kao i da ćemo upravo zbog toga biti „ozbiljniji“ na Svetskom prvenstvu.Imao sam to iskustvo, znam šta je Svetsko prvenstvo, velika privilegija za svakog igrača. I moram da kažem da sam ponosan što sam ponovo deo jedne takve ekipe, istovremeno nih se zahvalio bivšem selektoru što me se setio kada me nije bilo nigde, kao i Savezu na velikoj podršci.A ja sam tu da za Srbiju uvek dam svoj maksimum – rekao je Ivan Obradović.

Nemanja Gudelj je kao akter kineskog šampionata u neku ruku bio domaćin reprezentaciji u ovom delu sveta…
-Videlo se da sam se prilagodio na uslove, klimu, atmosferu.U Južnoj Koreji je, ipak, sve malo drugačije, savremenije, modernije. U Kini nisam još „prihvatio“ njihovu hranu, imam kuvaricu koja mi sprema „evropske obroke“, ali sa ostalim stvarima sam jako zadovoljan – iskren je Nemanja Gudelj.
Sa Kinom smo lako izašli na kraj, a utisak je da im je klupski fudbal iznad reprezentativnog…
-Jeste, slažem se. Što se tiče novog sistema, mislim da moramo da budemo još bolji u defanzivi. Kina taktički nije jaka selekcija, loši su na tom planu i zato nam je bilo lako da trijumfujemo. Protiv Južne Koreje će biti mnogo teže, liga ima je mnogo jača, taktički su jači, disciplinovaniji. Verujem da ipak možemo da pobedimo i u drugoj utakmici, jer na kraju najviše zavisi od nas.

Na kraju slovo o plasmanu na Svetsko prvenstvo…
-Mislim da je to nešto što je teško objasniti, to jedino kada si u ekipi možeš da osetiš.Iskreno, ne razmišljam još mnogo o tome što nas očekuje na samom prvenstvu, ali sam plasman i osećaj koji svi imamo je neverovatan – rekao je Nemanja Gudelj.