Vesti

FIFA, UN I SZO ZAJEDNO U AKCIJI | BUDI AKTIVAN ZA MEĐUNARODNI DAN SPORTA ZA RAZVOJ I MIR (VIDEO)

06.04.2020.

FIFA je udružila snage sa Ujedinjenim nacijama (UN) i Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) u podršci kampanji #Budiaktivan (#BeActive), koja je počela na Međunarodni dan sporta za razvoj i mir, da bi se ljudi ohrabrili da budu #Zdravikodkuće (#HealthyAtHome), a sve u smislu toga da je sada svet ujedinjen u borbi protiv COVID K-19, kako danas, tako i svakog dana.
SZO preporučuje svim zdravim odraslim osobama fizičku aktivnost od najmanje 30, a deci 60 minuta dnevno. U skladu sa tim, #Budiaktivan i ostanite #Zdravikodkuće navode sledeće predloge, uz bilo koji drugi oblik rekreacije da biste ostali zdravi dok ste kod kuće:
1. Pohađanje nekih onlajn časova sa vežbama,
2. Ples,
3. Aktivne video igre,
4. Preskakanje konopca, i
5. Vežbe snage mišića i ravnoteže.

“Oduševljeni smo činjenicom da fudbal daje snažnu podršku Međunarodnom danu sporta za razvoj i mir, i to tako što apeluje na sve da budu aktivni i očuvaju svoje zdravlje dok su kod kuće u ovo teško vreme,” rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija. “FIFA je uputila apel svima u fudbalskoj zajednici, od učlanjenih saveza i klubova, do igrača i navijača, da pruže svoju podršku, da ostave po strani svoje rivalitete i pokažu novi vid solidarnosti, da bismo prevazišli situaciju sa koronavirusom. To je važna lekcija ne samo za danas, već za svaki dan.”

“Više nego ikad, a posebno sada, jedna stvar mora biti svima jasna: zdravlje je na prvom mestu,” rekao je predsednik FIFA, Đani Infantino. “FIFA sa zadovoljstvom podržava i Ujedinjene nacije, i Svetsku zdravstvenu organizaciju, u širenju ove kampanje, i drago nam je što i fudbalska zajednica igra aktivnu ulogu u tome da se ova poruka globalno raširi. Po prvi put ikada, svi smo u istom timu i zajedno, uz timski duh i pozitivnu energiju, pobedićemo.”
“SZO, kao deo porodice UN, je ponosna što sarađuje sa FIFA i ljubiteljima fudbala širom sveta, da bi se promovisao značaj fizičke aktivnosti, i zbog fizičkog, i zbog mentalnog zdravlja,” rekao je dr Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije. “Kampanja #Budiaktivan podržava cilj SZO da pomogne ljudima da budu zdravi dok su kod kuće.”
Kampanja počinje tako što FK Real Madrid, FK Barselona, FK Liverpul i FK Mančester Junajted apeluju na fudbalske navijače da ostave po strani svoje rivalitete i udruže se u aktivnostima, da bi se pobedio koronavirus. Narednih dana će se i drugi klubovi priključiti ovoj inicijativi, između ostalih i FK Klub Amerika, FK Gvadalahara, FK Guoan Peking, FK Šangaj Šenhua, FK Mohun Bagan, FK Ist Bengal, FK Melburn Siti, FK Sidnej, FK Oklend Siti, FK Tim Velington, FK River Plejt, FK Olimpik Marsej, FK Mazembe, FK Flamengo i FK Palmeiras .
Deo kampanje je i poruka koju šalju svetski poznati igrači: “U ovom trenutku, potrebno je da se čak i rivali drže zajedno. Moramo da održavamo razdaljinu, ali nećemo izgubiti fokus. Možemo da pokažemo solidarnost tako što ćemo biti aktivni, a to znači da sledimo preporuke SZO.”
Video kampanja će biti objavljena na raznim digitalnim kanalima FIFA, uz sve aktuelnosti klubova i igrača u svetu u narednim danima. Kampanja #Budiaktivan je podržana grafičkim alatkama za 211 saveza članova FIFA, kao i razne medijske agencije da bi se olakšalo dodatno prikazivanje i dalje širenje poruke.
SZO, specijalizovana zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija i FIFA, vodeće svetsko fudbalsko telo, blisko sarađuju u globalnoj promociji zdravog načina života kroz fudbal i prošlog meseca su pokrenule kampanju “Prosledi poruku da šutnemo koronavirus”, da bi savetima preneli ljudima efektivne mere u zaštiti od COVID-19.