Vesti

IN MEMORIAM

06.04.2020.

Tužna vest za evropski i srpski fudbal. U Madridu je, posle kratke bolesti, u 72. godini preminuo jedan od najboljih srpskih trenera Radomir Antić.

Nekadašnji šef stručnog štaba tri najveća španska kluba, Reala i Barselone, odnosno Atletiko Madrida, ali i Saragose, Selte i Ovijeda, bio je poznat po  velikoj harizmi, stručnosti, ogromnom znanju i autoritetu. „Mister“, kako su ga oslovljavali naši reptrezentativci, ali i najveće zvezde španskog fudbala, ostavio  je traga svuda gde je radio, pa ga zato na Pirinejima mnogi slave i  veoma poštuju, pre svega fanovi madridskog Atletika kojima je podario duplu krunu.

Radomir Antić je imao mnogo uspeha i sa nacionalnim timom Srbije, koji je vodio od 2008. do 2010. a posle dugo godina odveo je „Orlove“ na Svetsko prvenstvo koje se održavalo u Južnoj Africi. 2010. godine. Dve godine kasnije usledio je poziv kineskog kluba u povoju, ali sa velikim ambicijama, Šandong Linenga. Iskusio je Antić kinesku ligu , trenirao zatim i Hebei, bio jedan od prvih stranaca koji se upustio u tu azijsku avanturu.

Kao fudbaler karijeru je započeo u svom gradu Užicu, obukao je dres Slobode 1967. Godinu dana kasnije preselio se u Beograd gde je nastupao za Partizan, klub koji mu je ostao u srcu do poslednjeg dana. Sa crno – belima je osvojio naslov najboljeg tima u Jugoslaviji 1976. godine. Karijeru je gradio i u inostranstvu, prvo u Fenerbahčeu, pa u Saragosi, da bi je 1984. završio u  engleskom Lutonu.

Antić je uvek bio ambiciozan i nije imao vremena za pauzu. Između igračke i trenerske karijere prošla je nepuna godina, kada je kao pomoćni trener seo na klupu voljenog beogradskog kluba – Partizana 1985. Sa crno-belima je kao pomoćni  trener dva puta uzastopno osvajao prvenstvo Jugoslavije (1986. i 1987),  ali fudbalski svet će ga ipak najviše pamtiti po toj duploj kruni sa madridskim Atletikom iz sezone 1995/1996, kada su Jorgandžije blistale sa timom čije su okosnice bili aktuelni trener Atletika Dijego Simeone, pa Milinko Pantić, Ljuboslav Penev, Kiko, Hoze Luis Kaminero…  Zbog svega što je uradio u Madridu, na stadionu Vanda Metropolitano u naredna 24 časa klupske zastave biće spuštene na pola koplja. Niko ga nije voleo kao navijači Atletika, koji su pevali njemu u čast na svakoj utakmici na nekadašnjem „Visente Kalderonu“.

Taj uspeh iz 1996. je Antiću kasnije doneo i priliku da vodi i Real i Barselonu po čemu će ostati jedinstven u istoriji fudbala, jer niko osim mister Radomira nije imao tu privilegiju da sedi na klupama tri najveća španska kluba!

Svima koji su poznavali Radomira Antića ostaće praznina u srcu, a Srbija može da bude ponosna da je imala takvog čoveka u inostranstvu, koji se svojom zemljom uvek ponosio. Antić je iza sebe ostavio suprugu, sina, kćerku, dve unuke i dva unuka.

Fudbalski savez Srbije izražava iskreno saučešće porodici Antić. Počivajte u miru, Mister.

https://www.instagram.com/p/B-piVvOD0X9/?igshid=sbqpbe8hfhn8

https://www.instagram.com/p/B-pgFk8KiKp/?igshid=136y1qj0a0w2b

https://www.instagram.com/tv/B-psiOhq7FG/?igshid=1rnb9dmg7pfb3

https://www.instagram.com/p/B-poHh-oZwQ/?igshid=stgahobl8f84

https://www.instagram.com/p/B-pj4D-C8iy/?igshid=76jl3g5ylj55

https://www.instagram.com/p/B-plSRUhroz/?igshid=1arq2go3ql0uo

https://www.instagram.com/p/B-pi8ZTqL5R/?igshid=5en6e6ktzztc

https://www.instagram.com/p/B-pz0cjj0BD/?igshid=1afhz96sk6nbj