Vesti

ALEKSANDER ČEFERIN: POKAZALI SMO JEDINSTVO, ODGOVORNOST I SOLIDARNOST

17.03.2020.

UEFA je danas objavila odlaganje svog glavnog takmičenja nacionalnih ekipa, EURO 2020, koje je trebalo da se odigra u junu i julu ove godine. Zdravlje svih uključenih u fudbal je prioritet, kao i izbegavanje nepotrebnog pritiska na državne javne službe koje su uključene u organizaciju utakmica. Ovakav potez će pomoći da se završe sva nacionalna takmičenja, koja su trenutno obustavljena zbog virusa COVID-19.

Sva takmičenja i utakmice UEFA (uključujući i prijateljske utakmice) za klubove i nacionalne reprezentacije (žene i muškarci) su obustavljena do daljeg. Baraži za UEFA EURO 2020 i međunarodne prijateljske utakmice, zakazane za kraj marta, igraće se u terminu predviđenom za međunarodne susrete početkom juna, a u zavisnosti od situacije.

Formirana je radna grupa, uz učešće predstavnika liga i klubova, da bi se ispitala kalendarska rešenja koja bi omogućila završetak tekuće sezone, kao i svaku posledicu odluka koje su danas donete.

Odluke Izvršnog odbora UEFA donete su posle video-konferencija koje su se održale sa predsednicima i generalnim sekretarima 55 nacionalna saveza, kao sa i predstavnicima Asocijacije evropskih klubova, evropskih liga i FIFPro Evropa, a koje je sazvao predsednik UEFA, Aleksander Čeferin, sve sa ciljem da se napravi usklađen plan i zaustavi gužva u broju utakmica koje treba da se odigraju, koja se pravi zbog širenja virusa po kontinentu.

Saopštavajući odluku, Aleksander Čeferin je rekao:

“Mi smo na kormilu sporta za koji ogroman broj ljudi živi i diše, a koji je ovaj nevidljivi i brzi protivnik oborio jako nisko. U vremenima kao što su ova, fudbalska zajednica treba da pokaže odgovornost, jedinstvo, solidarnost i nesebičnost.”

“Zdravlje navijača, stručnog osoblja i igrača mora biti naš prioriter i u tom duhu, UEFA je postavila niz opcija tako da takmičenja mogu bezbedno da se završe ove sezone, i ponosan sam na reakcije mojih kolega iz evropskog fudbala. Bio je to pravi duh saradnje, gde su svi shvatili da je potrebno da žrtvuju nešto da bi se postigao najbolji rezultat.”

“Bilo je važno da, kao vodeće fudbalsko telo u Evropu, UEFA vodi postupak i podnese najveću žrtvu. Pomeranje EURO 2020 je velika cena za UEFA, ali ćemo učiniti sve da osiguramo da to ne utiče na vitalna finansiranja za bazični i ženski fudbal, kao i za razvoj fudbala u naših 55 zemalja. Svrha pre profita je princip koji nas je vodio prilikom donošenja ove odluke, za dobrobit evropskog fudbala kao celine.”

“Fudbal je snažna i pokretačka sila društva. Izuzetno je tužna pomisao na proslavu evropskog festivala fudbala na praznim stadionima, sa pustim fan zonama, dok ceo kontinent sedi kod kuće u izolaciji, i nismo mogli da je prihvatimo za proslavu 60 godina ovog takmičenja.”

“Želeo bih da se zahvalim Asocijaciji evropskih klubova, evropskim ligama i FIFPro Evropa na njihovom sjajnom radu i saradnji. Takođe bih želeo da se iz sveg srca zahvalim svim nacionalnim savezima, njihovim predsednicima i generalnim sekretarima, kao i mojim kolegama u Izvršnom odboru na njihovoj podršci i mudrim odlukama. Svi ostali detalji će se znati u narednim sedmicama, ali osnovni principi su dogovoreni i to je veliki korak napred. Svi smo pokazali da smo odgovorni lideri. Pokazali smo solidarnost i jedinstvo. Svrha pre profita. To smo danas postigli.”

“Takođe bih želeo da se zahvalim Alehandru Domingezu i CONMEBOL-u, koji su se složili da odlože Kup Amerike CONMEBOL 2020, u cilju poštovanja preporuka koje su dale međunarodne javne zdravstvene organizacije, odnosno da se primene ekstremne mere, i kao rezultat toga EURO 2020 je odložen. To znači da će klubovi i lige u Evropi imati najmanjih mogućih poremećaja kada su u pitanju igrači koji su im na raspolaganju. Cela fudbalska zajednica Evrope izuzetno ceni ove zajedničke napore, a posebno ovu koordinisanu i odgovornu odluku.

“Želeo bih da se zahvalim FIFA i njenom predsedniku, Đaniju Infantinu, koji je naveo da će učiniti sve što je potrebno da bi ovaj novi kalendar funkcionisao. U smislu ove krize, fudbal je pokazao svoju najbolju stranu otvorenošću, solidarnošću i tolerancijom.”

UEFA EURO 2020 je trebalo da se održi u 12 gradova Evrope, od 12. juna do 12 jula 2020. Predloženi novi datumi su 11. juni – 11. juli 2021. UEFA želi da kupci ulaznica, kao i ostali klijenti paketa usluga znaju da će im, ako ne budu mogli da prisustvuju turniru 2021. godine, nominalna vrednost ulaznica i paketa biti u potpunosti refundirana. U toku narednih mesec dana, dalje informacije o postupku refundacije će biti javljene postojećim kupcima ulaznica putem elektronske pošte i na veb sajtu euro2020.com/tickets.

Odluke o datumima ostalih takmičenja UEFA, bilo klupskih ili reprezentativnih (za žene ili muškarce) biće blagovremeno donete i objavljene.