A selekcija

LIGA NACIJA | STOJKOVIĆ I TADIĆ UOČI NORVEŠKE: DA BUDEMO SKROMNI, HRABRI I ORGANIZOVANI (VIDEO)

01.06.2022.

 

Selektor A tima Dragan Stojković i kapiten naše reprezentacije Dušan Tadić obratili su se novinarima na zvaničnoj konferenciji za medije u Sportskom centru FSS dan uoči meča protiv Norveške:

”Veoma sam zadovoljan radom na treninzima prethodna dva dana, ponašanjem igrača i celokupnom atmosferom. Ovu utakmicu dočekujemo potpuno mirni i skoncentrisani. Norveška je tim koji će svakako biti nezgodan i težak, tu apsolutno nemam dilemu. Imaju nekoliko igrača vrhunske klase. Zaboravili smo Lisabon i sve što je iza nas, to je prošlost. Zanima nas samo budućnost i ovi izazovi sa Norveškom, Slovenijom i Švedskom. Strategiju baziramo na timskom duhu i meni imponuje kada vidim da igrači pokazuju solidarnost i na terenu i van njega. To me čini srećnim. Bez obzira na naporne sezone, vidim koliko im je stalo da istrče na teren, da ispoštuju dogovor, taktiku i da gore od želje da nastave sa pobedama u dresu državnog tima” – rekao je Stojković, a onda se podsetio utakmice protiv Norveške iz 1989. godine:


”To su bili kvalifikacije, igralo se u Oslu. Postigao sam prelep gol iz slobodnog udarca preko živog zida, posle je Zlatko Vujović udvostručio prednost. Mnogo važna pobeda za nas u kvalifikacijama za Mundijal u Italiji 1990. Istorijski momenat za jugoslovenski fudbal. Sada me zanima pobeda protiv istog rivala, ali u jednoj sasvim drugoj ulozi. Meni je totalno nevažno šta drugi misle. Ne bih rekao da smo nešto specijalno veći favoriti od Švedske, Slovenije i Norveške. Imamo utakmice u kojima treba da pokažemo ko je bolji. Naš cilj je da budemo prvi u grupi. Igrači moraju da pokažu na terenu koliko vrede, nemam dilemu da će pružiti maksimum. Vrlo izjednačena grupa i svaka od ove četiri reprezentacije ima kvaliteta da završi na čelu grupe. Najvažnije je da budemo skromni, da radimo i da ćutimo. Da ostavimo drugima da nas hvale. Pa i da nas kritikuju, ako zaslužimo. Ali skromnost na prvom mestu”.

Sa ovom konstatacijom selektora, složio se i Dušan Tadić:

”Bili smo u C grupi Lige nacija posle Mundijala u Rusiji. Sada je sve drugačije. Da se ne ponavljam, od kako je Mister došao, sve se promenilo na bolje. Nikada nisam video momke da su ovoliko srećni i zadovoljni kada dolaze na okupljanje reprezentacije. Vlada fenomenalna atmosfera, ponosni smo što nosimo državni grb. To je zasluga Dragana Stojkovića i njegovih kolega iz stručnog štaba. Ostvarili smo veliki uspeh, sada samo treba da nastavimo da pobeđujemo. Svaka nova utakmica je prilika za novo dokazivanje”.

Strateg Orlova je poručio da će njegov tim i u predstojeća četiri meča ostati veran svom stilu igre.
”Svi igrači su shvatili ideju, šta Srbija želi i kakav fudbal hoćemo da igramo. Sistem i formacija su jasni, da budemo ofanzivni, da igramo dinamičan fudbal koji će biti prihvaćen od mase. Kako od ljudi koji dođu na stadion, tako i onih koji nas budu gledali na televiziji. Bitno je da takav stil igre donese i rezultat. Ne vidim previše prostora za promene u razmišljanju. Da li će neko igrati levo ili desno, potpuno je nebitno. Ovih dana nismo ni radili puno na tome. Nije tu bilo neke fizike, ili testiranja da vidimo koliko ko može. Važno je da vidimo kako svaki igrač interpretira svoju ulogu u našoj koncepciji igre. Srbija mora da bude organizovana, da izgleda dobro u svim linijama i da dominira terenom tokom svih 90 minuta. To je ono što me zanima. Šta sada, nema Dušana Vlahovića, ajde da ne igramo. Ima drugih igrača koji će popuniti njegovo mesto. Zato sam i proširio spisak jer imamo četiri teške utakmice u desetak dana. Ništa se ne menja u našem mentalitetu i nema potrebe da se menja. Nastavljamo tamo gde smo stali. Da uz dobru igru osvojimo tri boda. Imali smo sinoć jedan dobar sastanak, igrači su shvatili poruku. Sve što im kažem, činim to iskreno i pošteno. Svi smo u funkciji našeg državnog tima i želimo da se radujemo. Velika je razlika između radosti i tuge. Ja uvek biram ovo prvo. Sa osmehom na licu, hrabro i organizovano na terenu. I da se radujemo i posle ove četiri utakmice u junskom terminu”.

Na pitanje jednog norveškog novinara kako planira da zaustavi Halanda, Stojković se našalio i odgovorio kontra-pitanjem:

”Ko je Haland” – ali je nastavio u ozbiljnom tonu i izneo niz komplimenata na račun sjajnog napadača – ”Transfer u Mančester siti dovoljno govori o njegovom potencijalu. Svakako da se radi o jednom od najboljih napadača na svetu. Poseduje vanserijsku klasu i može da zada probleme bilo kojoj odbrani. Nadam se da će moji igrači nađi rešenje i da Haland neće biti u prilici da iskaže svoj raskošan talenat” – zaključio je selektor Srbije.