A selekcija

ŽREB ZA PLASMAN NA EURO 2020: SRBIJA U GRUPI SA PORTUGALOM, UKRAJINOM, LITVANIJOM I LUKSEMBURGOM

02.12.2018.

Voljom žreba koji je održan u Dablinu, reprezentacija Srbije nalazi se u Grupi B kvalifikacija za EURO 2020. zajedno sa aktuelnim prvakom Evrope, Portugalom, zatim Ukrajinom, Litvanijom i Luksemburgom.

Kvalifikacije počinju u martu iduće godine i završavaju se u novembru 2019. Po dve selekcije iz 10 grupa obezbediće plasman na EURO 2020.a preostala četiri učesnika biće pobednici plej-ofa u Ligi nacija.

EURO u 12 gradova širom Evrope biće jubilarni šampionat, jer se održava u godini 60. rođendana, a domaćini će biti Rim, Minhen, Dablin, Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Sankt Petersburg, Glazgov i London gde će se igrati polufinalni, odnosno finalni duel.

 Darko Kovačević, sportski direktor

-Imamo solidnu grupu, rekao bih ujednačenu kada se radi o prve tri selekcije. Možda je Portugal favorit na papiru, ali isto tako smatram da možemo da pobedimo i Portugal i Ukrajinu. I da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Važno je da u svaki meć uđemo maksimalno ozbiljno, jer imamo kvalitet da ostvarimo cilj.

Mladen Krstajić, selektor

-Možemo da budemo zadovoljni. Grupa možda nije toliko atraktivna, ali svakako je dobra, jaka i neizvesna. Portugal kao nosilac grupe i aktuelni prvak Evrope, odosno Ukrajina i mi, selekcije su koje će se boriti za dva mesta koje vode na EURO.

Aleksandar Kolarov, kapiten

-Zadovoljni smo žrebom. Portugal je favorit,Ukrajina i mi smo sličnog kvaliteta, a Litvanija i Luksemburg kreću iz malo nezgodnije pozicije. Borićemo se sa Ukrajinom i Portugalom za prva dva mesta, bez namere da potcenimo Luksemburg i Litvaniju koje takodje imaju svoj kvalitet. Moramo dobro da se pripremimo jer se kvalifikacije održavaju praktično u svega nekoliko meseci.

GRUPA A: Engleska, Češka, Bugarska, Crna Gora, Kosovo

GRUPA B: Portugalija, Ukrajina, Srbija, Litvanija, Luksemburg

GRUPA C: Holandija, Nemačka, Severna Irska, Estonija, Belorusija

GRUPA D: Švajcarska, Danska, Republika Irska, Gruzija, Girbaltar

GRUPA E: Hrvatska, Vels, Slovačka, Mađarska, Azerbejdžan

GRUPA F: Španija, Švedska, Norveška, Rumunija, Farska Ostrva, Malta

GRUPA G: Poljska, Austrija, Izrael, Slovenija, Makedonija, Letonija

GRUPA H: Francuska, Island, Turska, Albanija, Moldavija, Andora

GRUPA I: Belgija, Rusija, Škotska, Kipar, Kazahstan, San Marino

GRUPA J: Italija, Bosna i Hercegovina, Finska, Grčka, Jermenija, Lihtenštajn