Vesti

ZAVRŠEN 45. KONGRES UEFA NA KOME SU FSS PREDSTAVLJALI MARKO PANTELIĆ I JOVAN ŠURBATOVIĆ | IZABRANI ČLANOVI IZVRŠNOG ODBORA, PREDSTAVNICI EVROPSKOG UDRUŽENJA KLUBOVA, ČLANOVI SAVETA FIFA

20.04.2021.

 

U švajcarskom gradu Montreu završen je 45. Kongres UEFA na kome su Fudbalski savez Srbije predstavljali v.d.predsednika Marko Pantelić i generalni sekretar Jovan Šurbatović. Od najvažnijih odluka izdvajamo.

Za osam mesta u Izvršnom odboru UEFA na četvorogodišnji mandat izabrani su Gabriele Gravina (Italija, 53 glasa), Karl-Erik Nilson * (Švedska, 52), Aleksandar Đukov (Rusija, 50), David Gil  *(Engleska, 48), Zbignjev Bonjek * (Poljska, 47), Rainer Koh * (Nemačka, 47), Servet Jardimči * (Turska, 47) i Just Spe (Holandija, 31). Zvezdicom su označeni kandidati koji su ponovno izabrani.

Za četiri redovna radna mesta u Savetu FIFA na četvorogodišnji mandat aklamacijom su izabrani Razvan Burleanu (Rumunija), Georgios Kumas * (Kipar), Peter Peters (Nemačka) i Dejan Savićević * (Crna Gora).

Naser Al-Kelaifi i Karl-Hajnc Rumenigge izabrani  su kao predstavnici Evropskog udruženja klubova (EKA) u Izvršnom odboru UEFA aklamacijom na trogodišnji mandat. Havier Tebas izabran je kao predstavnik evropskih liga u Izvršnom odboru UEFA takođe aklamacijom na četvorogodišnji mandat.

Odobreni su finansijski izvještaji za sezonu 2019./20. i plan za finansijsku godinu 2021./22., a nekoliko statutarnih izmena i dopuna odobreno je i stupi će na snagu odmah. Kongres UEFA dodelio je počasno članstvo Mihaelu van Pragu za ostvarene zasluge u evropskom fudbalu i UEFA od 2000. godine, odnosno za vreme njegovog mandata kao člana Izvršnog odbora UEFA od 2009. godine.

Pred početak kongresa prisutni su minutom ćutanja odali počast preminulim članovima fudbalskih federacija između dva kongresa, a nažalost na video-bimu bila su i imena istaknutih članova srpskog fudbala i naše organizacije.

Naredni Kongres UEFA biće održan u Beču 11. maja 2022. godine.