Vesti

KONGRES UEFA OSUDIO ODLUKU O PROGLAŠENJU TZV. SUPERLIGE | UVREDA ZA EVROPSKE VREDNOSTI I SPORTSKE ZASLUGE, MI SMO EVROPSKI FUDBAL, ONI NISU

20.04.2021.

Učesnici Kongresa UEFA ujedinjeni su u oceni da se zatvorena Superliga protivi samom konceptu onoga što Evropa želi i mora biti, a to je ujedinjena, otvorena, principijelna u sportskim vrednostima. Uostalom, evo kako glasi zajednički stav o onome što se dešava u fudbalskoj Evropi.

„Učlanjeni savezi UEFA (55) i učesnici Kongresa UEFA osuđuju proglašenje takozvane “Superlige”. Kongres UEFA je odlučan u stavu da je zatvorena “Superliga” protiv samog koncepta onoga što znači biti Evropljanin: ujedinjen, otvoren, sa podrškom i principima o sportskim vrednostima. UEFA i njeni učlanjeni savezi veruju u istinski evropski model koji je zasnovan na otvorenim takmičenjima, solidarnosti i preraspodeli da bi se obezbedila održivost i razvoj fudbala u korist svih, kao i promocija evropskih vrednosti i društvenih rezultata.

Klubovi zaverenici očigledno nisu ispeli da uoče da njihov današnji status nije postignut u izolaciji, već će biti da je pre bio deo dinamičnog evropskog sistema gde svi, i veliki, i srednji i mali klubovi doprinose uspesima i porazima svih ostalih. To što oni pretpostavljaju da imaju pravo da se “odvoje” i polažu pravo na baštinu koju su svi gradili, predstavlja uvredu za evropske vrednosti i sportske zasluge.

UEFA, njeni učlanjeni savezi i svi oni koji vole fudbal su nepokolebljivi i snažno će se odupreti i boriti do krajnjih mogućih granica protiv poteza vlasnika ovih klubova i njihovih pristalica. Moralno gledano, znamo šta je ulog i štitićemo fudbal od sebičnog klana koji ne mari za ovaj sport. Mi smo evropski fudbal. Oni nisu“.