Vesti

UEFA UNAPRED ISPLAĆUJE NAKNADE ZA USTUPANJE REPREZENTATIVACA

23.04.2020.

Izvršni odbor UEFA na današnjoj sednici, održanoj putem video konferencije, odlučio je da odmah isplati  naknade klubovima vezane za UEFA reprezentativna takmičenja , uzimajući u obzir krizu i finansijske poteškoće koje brojni klubovi imaju zbog globalne pandemije novog koronavirusa.

Naknade su, prema početnom planu, trebale biti isplaćene nakon završetka doigravanja Evropskih kvalifikacija, no uzimajući u obzir poteškoće s kojima se klubovi suočavaju tokom pandemije, a koja je uzrokovala prestanak svih fudbalskih aktivnosti, Izvršni odbor UEFA odlučio je odmah reagovati prema sledećem planu:

1) 50 miliona evra biće isplaćeno klubovima koji su ustupali igrače u 39 reprezentacija koje ne sudeluju u doigravanju Evropskih kvalifikacija

2) 17.7 miliona evra biće isplaćeno klubovima koji su ustupali igrače u 16 reprezentacija koje sudeluju u doigravanju (što ne uključuje naknade za utakmice doigravanja, koje će biti uplaćene nakon održanih utakmica)

3) Ostatak od 2.7 miliona evra – vezan za igrače koji će nastupiti u doigravanju – biće distribuiran nakon završetka kvalifikacija ove jeseni

Za ciklus EURO 2020 određeno je minimalno 200 miliona evra za naknadu klubovima, prema Memorandumu o saradnji između Uefe i ECA-e koji je obnovljen 2019. godine.

Prema mehanizmu distribucije koji je odredio Izvršni odbor UEFA, 70 miliona evra namenjeno je za klubove čiji su igrači participirali u Evropskim kvalifikacijama i Ligi nacija, dok će preostalih 130 miliona evra biti distribuirano klubovima čiji će igrači igrati na EURU 2020., koji će biti održan idućega leta.

Ukupno 676 klubova iz 55 zemalja članica dobiće naknade između 3.200 i 630.000 eura za nastupanje svojih igrača u Evropskim kvalifikacijama i Ligi nacija u aktuelnom ciklusu.

„Evropski klubovi integralni su deo uspeha naših reprezentativnih takmičenja. Posledično, deo prihoda od tih takmičenja je distribuiran klubovima koji puštaju igrače na reprezentativna okupljanja. U ovim teškim vremenima kada se puno klubova suočava s finansijskim poteškoćama, posebno s nelikvidnošću, naša je obveza da osiguramo da klubovi dobiju sredstva što je pre moguće“, izjavio je predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Potpuna lista svih klubova s iznosom naknada koje će im biti isplaćene biće objavljena nakon što bude okončan završni turnir.