A selekcija

UEFA MEDICINSKI SIMPOZIJUM U FRANKFURTU | FSS PREDSTAVLJALI DOKTOR ALEKSANDRIĆ I DOKTORKA MARINKOVIĆ

02.02.2023.

U saradnji sa Fudbalskim savezom Nemačke, UEFA je u Frankfurtu od 31. januara do 2. februara organizovala medicinski simpozijum pod sloganom “Važnost medicine u fudbalu”.

Fudbalski savez Srbije predstavljali su doktor naše najbolje muške selekcije i zamenik predsednika Zdravstvene komisije FSS dr Dejan Aleksandrić i dr Biljana Marinković zadužena za zdravstvenu brigu ženskih selekcija.

Dr Dejan Aleksandrić i reprezentativac Srbije Aleksandar MitrovićDr Dejan Aleksandrić i reprezentativac Srbije Aleksandar Mitrović

Ovo je prvi skup posle pandemije Korona virusom, tako da je bio posvećen sumiranju iskustava iz prethodnog perioda, posledica korona virusa i analize događaja sa reprezentativcem Danske Kristijanom Eriksenom na Evropskom prvenstvu 2020, u smislu podizanja svesti o opasnosti od iznenadne srčane smrti i spremnosti za reakciju u datom trenutku.

Posebna pažnja bila je posvećena i razvoju ženskog fudbala i specifičnim medicinskim temama vezanim za žensku populaciju.

Dr Biljana Marinković sa reprezentativkama Srbije Jovanom Damnjanović i Nevenom Damjanović

Učestvovalo je više od 350 lekara, od čega predstavnici saveza svih zemalja članica UEFA, kao i brojnih klubova i drugih konfederacija, koje je na početku Kongresa pozdravio direktor Medicinske komisije UEFA dr Zoran Bahtijarević. Skup je organizovan u kampu fudbalske reprezentacije Nemačke.

Reč je o redovnoj aktivnosti Evropske kuće fudbala. Održava se na svake četiri godine (prethodni put je bilo u Atini) sa idejom da se razmak promeni na dve.

Nemačka će sledeće godine biti domaćin Evropskog prvenstva. Kvalifikacije za to takmičenje počinju krajem marta. Reprezentacije Srbije prve dve utakmice igra protiv Litvanije u Beogradu 24. marta i tri dana kasnije protiv Crne Gore u Podgorici. Srbija se nalazi u kvalifikacionoj grupi G u kojoj su još Mađarska i Bugarska. Direktan plasman na EURO 2024. obezbediće dve najbolje plasirane selekcije.