А селекција

УЕФА МЕДИЦИНСКИ СИМПОЗИЈУМ У ФРАНКФУРТУ | ФСС ПРЕДСТАВЉАЛИ ДОКТОР АЛЕКСАНДРИЋ И ДОКТОРКА МАРИНКОВИЋ

02.02.2023.

У сарадњи са Фудбалским савезом Немачке, УЕФА је у Франкфурту од 31. јануара до 2. фебруара организовала медицински симпозијум под слоганом “Важност медицине у фудбалу”.

Фудбалски савез Србије представљали су доктор наше најбоље мушке селекције и заменик председника Здравствене комисије ФСС др Дејан Александрић и др Биљана Маринковић задужена за здравствену бригу женских селекција.

Др Дејан Александрић и репрезентативац Србије Александар МитровићДр Дејан Александрић и репрезентативац Србије Александар Митровић

Ово је први скуп после пандемије Корона вирусом, тако да је био посвећен сумирању искустава из претходног периода, последица корона вируса и анализе догађаја са репрезентативцем Данске Кристијаном Ериксеном на Европском првенству 2020, у смислу подизања свести о опасности од изненадне срчане смрти и спремности за реакцију у датом тренутку.

Посебна пажња била је посвећена и развоју женског фудбала и специфичним медицинским темама везаним за женску популацију.

Др Биљана Маринковић са репрезентативкама Србије Јованом Дамњановић и Невеном Дамјановић

Учествовало је више од 350 лекара, од чега представници савеза свих земаља чланица УЕФА, као и бројних клубова и других конфедерација, које је на почетку Конгреса поздравио директор Медицинске комисије УЕФА др Зоран Бахтијаревић. Скуп је организован у кампу фудбалске репрезентације Немачке.

Реч је о редовној активности Европске куће фудбала. Одржава се на сваке четири године (претходни пут је било у Атини) са идејом да се размак промени на две.

Немачка ће следеће године бити домаћин Европског првенства. Квалификације за то такмичење почињу крајем марта. Репрезентације Србије прве две утакмице игра против Литваније у Београду 24. марта и три дана касније против Црне Горе у Подгорици. Србија се налази у квалификационој групи Г у којој су још Мађарска и Бугарска. Директан пласман на ЕУРО 2024. обезбедиће две најбоље пласиране селекције.