Vesti

SUDIJSKA RADIONICA U SC FSS | DEJAN FILIPOVIĆ I PREDSTAVNICI MEDIJA

03.02.2023.
U danu kada se nastavlja drugi deo sezone u Mozzart BET Superligi Srbije, članovi Sudijske komisije FSS održali su sastanak sa predstavnicima medija u prostorijama Sportskog centra u Staroj Pazovi.
Takozvana radionica Dejana Filipovića i njegovih saradnika postala je praksa u radu Sudijske organizacije, a sve u cilju edukacije i lakšeg razumevanja određenih Pravila fudbalske igre i načina na koji funkcioniše VAR tehnologija.
”Mi smo u medijima samo kad se desi nešto loše, a kada je dobro, to se podrazumeva” – rekao je predsednik Sudijske komisije na početku sastanka sa predstavnicima pisanih i elektronskih medija, a potom podsetio na neke najvažnije detalje iz prošle sezone:
”Imali smo četiri Večita derbija, nijednu spornu situaciju i nijednu intervenciju VAR tehnologije. Trudimo se da pružimo šansu što većem broju sudija u mečevima Crvene zvezde i Partizana, da ne forsiramo jedno isto ime. Finale Kupa Srbije poverili smo Milošu Milanoviću, momku koji ima 30 godina i važi za jednog od najperspektivnijih arbitara u zemlji. Odsudio je bez greške i opravdao naša očekivanja. Imali smo do poslednjeg kola neizvesnu trku za titulu i za mesta koja vode u Evropu. Podsetiću vas da je Vojvodina u poslednjem kolu pobedila TSC, a da je Radnički iz Niša, klub zbog koga su sudije najviše bile na udaru, na kraju izborio plasman na međunarodnu scenu. Slično je bilo u borbi za plej-aut, kao i u Prvoj ligi Srbije gde jesenji prvak Inđija na kraju prvenstva nije ni ušla u viši rang. Normalno, bilo je grešaka, ali ništa tendeciozno. Nijedna sudijska greška nije imala bitan uticaj na konačan ishod utakmice i to je podatak na koji moramo da budemo ponosni.”
Posebno interesantan deo ’sudijske radionice’ bila je analiza (ne)spornih situacija sa mečeva Super i Prve lige Srbije u jesenjem delu sezone 2022-23.
”VAR ne podrazumeva bezgrešnost, a dokaz su neke neverovatne odluke najkvalitetnijih sudija na mečevima u najjačim evropskim ligama u kojima se već pet godina koristi VAR tehnologija” – konstatovao je Filipović uz primere sa utakmica španskog prvenstva, a nakon toga napravio osvrt na nekoliko detalja sa utakmica Crvene zvezde i Partizana koje su tokom jeseni izazvale najviše bure u sportskoj javnosti.
”Osećamo se kao ljudske mete na koje mađioničari bacaju noževe. Razlika je u tome što nama niko ne garantuje da nećemo biti pogođeni.” – rekao je Filipović koji je u završnom delu ’radionice’ odgovarao na pitanja prisutnih novinara i apostrofirao podatak da je prvi put jedna dama delila pravdu na utakmici elitnog ranga srpskog fudbala: ”Reč je o Jeleni Cvetković koja je u duelu Radničkog i Radnika u Kragujevcu besprekorno obavila zadatak” – rekao je prvi čovek Sudijske komisije FSS uz pohvale na račun srpskih internacionalaca:
„Srđan Jovanović je sudio Salcburg-Milan, Sporting-Totenhem, Dortmund-Sevilja i Benfika-Juventus, Novak Simović je delio pravdu na mečevima Fenerbahče-Ren i Anderleht-Vest Hem, dok je Miloš Milanović odlično obavio zadatak u duelu Moldea i Šamroka. Ako se tome doda podatak da su Jelena Cvetković i Marina Živković sudile utakmice u Ligi šampiona za žene, jasno je da naši arbitri uživaju veliki ugled i poverenje čelnih ljudi Sudijske komisije UEFA“ – zaključio je Dejan Filipović i najavio slično druženje i sa trenerima Super i Prve lige Srbije.