Vesti

UEFA | EURO ZA ŽENE U JULU 2022.

23.04.2020.

Izvršni odbor UEFA je danas potvrdio da će odloženi UEFA EURO za žene 2021. godine biti odigran u Engleskoj, u periodu od 6. do 31. jula 2022. Planiraju se ista mesta odigravanja koja su i prvobitno predložena kao domaćini turnira.

Komentarišući novi termin, predsednik UEFA, Aleksander Čeferin je rekao:
“Kada smo morali da hitno donesemo odluku o odlaganju UEFA EURO 2020, na umu nam je stalno bio uticaj koji to može imati na UEFA EURO za žene 2021. Pažljivo smo razmotrili sve opcije, uz stalno razmišljanje o posvećenosti napretku ženskog fudbala. Pomeranjem UEFA EURO za žene za narednu godinu, obezbeđujemo da naše vodeće takmičenje za žene bude jedini glavni turnir tog leta, dajući mu svu pažnju koju zaslužuje.

Odluka da se UEFA EURO za žene odloži doneta je posle objave UEFA od 17. marta da se UEFA EURO 2020 odloži za 2021. godinu posle globalne pandemije COVID-19 i obaveze UEFA da zaštiti zdravlje svih koji su uključeni u fudbal, dok bi se dozvolilo da se domaća ligaška i evropska takmičenja privedu kraju.

Intenzivne diskusije koje su dovele do ovog odlaganja činili su i razgovori sa organizatorima Komonvelt igara u Birmingemu 2022. godine, sa kojima UEFA i FS ENgleske nastavljaju saradnju da bi se obezbedilo da 2022. godina donese leto za pamćenje u elitnom sportu.

Šef ženskog fudbala u UEFA, Nadin Kesler, rekla je sledeće: “Ključno pitanje koje nas je vodilo, zajedno sa FS Engleske, je bilo – šta je najbolje za ženski fudbal? Uz Olimpijadu koja je potvrđena za leto 2021. godine, zaista verujemo da je pomeranje takmičenja za 2022. godinu u najboljem interesu turnira, igračica, navijača, partnera ženskog fudbala i svih ostalih uključenih u sve oblasti i nivoe ove igre. UEFA EURO za žene je najveći sportski događaj ženskog fudbala u Evropi. Takođe je jedno i od najvećih svetskih takmičenja pa, prema tome, traži i zaslužuje sopstvenu platformu.

“Ova odluka stavlja nas u poziciju da organizujemo turnir koji privlači globalnu pažnju, medijsku pokrivenost dovodi do maksimuma i povećava broj posetilaca na stadionima, i time nam pomaže da ispunimo naš glavni cilj, a to je da na ovaj način inspirišemo sledeću generaciju igračica.

“Organizacija turnira u 2022. nam takođe omogućava dalju promociju i aktiviranje partnera, što bi bilo mnogo teže u, sada prilično popunjenom, letu 2021. godine. To je jasan znak obaveze prema našim posvećenim partnerima koji su nam se priključili kada smo doneli odluku da odvojimo sponzore za ženski i muški fudbal.”

Direktor ženskog fudbala u FS Engleske, baronesa Sju Kembel, je rekla: “Kao nacija i nacionalni savez, izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo domaćini UEFA EURO za žene, i potpuno smo posvećeni tome da organizujemo svetsko iskustvo za igračice, osoblje i navijače, jer najbolje od evropskog fudbala dolazi u Englesku.”

“Međutim, sportski kalendar se mora prilagoditi dok se svet bori sa nečim mnogo većim od sporta. U ovo, nikad viđeno vreme treba naglasiti da je zdravlje naših zajednica apsolutni prioritet za sve nas.”

“Prema tome, a posle razgovora sa UEFA, u potpunosti podržavamo odluku da se UEFA EURO za žene 2021. odloži. Slažemo se sa tim da će ova odluka na kraju imati beneficije po turnir, jer pravi svoj vlastiti period u fudbalskom kalendaru. Takođe, to će nam svima omogućiti više vremena da, posle ovog perioda punog izazova, organizujemo nezaboravan događaj dostojan kuće EURO takmičenja.”

“Do sada je naš napredak u planiranju turnira odličan, a posebno želim da se zahvalim našim gradovima domaćinima i stadionima na njihovoj kontinuiranoj posvećenosti i podršci. Takođe smo zahvalni i Federaciji igara Komonvelta na saradnji, jer smo tražili potvrdu ovih novih datuma, i radujemo se budućem zajedničkom radu i predstavljanju onog najboljeg što ženski sport može da prikaže na obe ove manifestacije.”

“U narednim mesecima ćemo nastaviti sa razgovorima sa gradovima, stadionima i partnerima, jer idemo na to da organizujemo UEFA EURO za žene koji će oboriti rekord na domaćem tlu 2022. godine. Sigurni smo da je to vredno čekanja.”

Predsednik UEFA, Aleksander Čeferin je dodao: “Takođe bih želeo da se zahvalim Fudbalskom savezu Engleske, lokalnom organizacionom komitetu i našim učlanjenim savezima, koji su, kao i mi, sigurni u to da je pomeranje turnira za 2022. godinu od koristi za ženski fudbal u celini. Fudbalska porodica je još jednom pokazala jedinstvo, i sada smo ne samo u poziciji da se radujemo evropskom fudbalskom letu 2021. godine, nego i u 2022. godini. Zahvalni smo na saradnji FIFA i Federacije igara Komonvelta što su se složili sa ovim datumima.”

Novi detalji, uključujući i eventualne amandmane na kalendar utakmica ili ime turnira, biće blagovremeno objavljeni.