Vesti

U19 | OMLADINCIMA NA PUTU DO PRVENSTVA EVROPE NA MALTI RIVALI POLJSKA, IZRAEL I LETONIJA

08.12.2022.

Srbija je ponovo na velikoj sceni u mlađim kategorijama reprezentativnog fudbala, posle pauze i osvajanja Prvenstva Evrope (2013.) i sveta (2015.), opet smo u elitnoj grupi evropskih selekcija. Kadeti i omladinci su bili učesnici poslednjih  završnica u evropskom reprezentativnom fudbalu, žele isto da ponove i 2023. godine kada se održavaju Prvenstva Evrope za kadete i omladince u Mađarskoj (17. maj – 2. jun 2023.) i na Malti (3 – 16. jul 2023.)

Omladinci su danas dobili protivnike u završnoj rundi kvalifikacija, rivali su im Poljska (domaćin turnira), Izrael i Letonija. Turnir se igra od 20. do 28. marta 2023. godine.

„Grupa po meri. Moglo je da bude daleko teže, ako pogledamo recimo drugu grupu u kojoj su Nemačka, Slovenija, Belgija i Italija, jasno je da smo dobro prošli. Pokazali smo u prethodnom periodu da ova generacija može da se nosi sa svakim protivnikom i naš cilj je plasman na Evropsko prvenstvo. Imamo dovoljno vremena da se spremimo i da uradimo analizu Poljske, Izraela i Letonije. Otežavajuća okolnost je što nećemo biti domaćini, ali Poljaci raspolažu fenomenalnom infrastrukturom i biće nam zadovoljstvo da na njihovom terenu pokažemo koliko vredimo. Titula koju smo u ovom uzrastu osvojili 2013. godine u Litvaniji uliva nam dodatni motiv i daćemo sve od sebe da dostojno reprezentujemo Srbiju na još jednom važnom turniru. Momci imaju pobednički gen, videli ste i na turniru Ćele Vilotić da smo u konkurenciji Francuske i Portugala išli samo na pobedu i na osvajanje trofeja. Moramo od malih nogu da se navikavamo na najveće domete jer je to formula za uspehe i u seniorskom uzrastu“ izjavio je selektor Jovan Damjanović.

I direktor mlađih kategorija FSS Nikola Lazetić ne krije da Srbija želi novi uspeh na evropskoj sceni. On je danas zajedno sa selektorima Damjanovićem i Lukovićem ispratio žreb u SC FSS u Staroj Pazovi.

„Pre svega moram da istaknem činjenicu da smo zahvaljujući rezultatima u poslednje dve godine povratili ugled mlađih reprezentativnih kategorija i izborili pravo da budemo nosioci žreba u obe konkurencije. Ne samo u ovim kvalifikacijama koje očekuju momke Aleksandra Lukovića i Jovana Damjanovića, već i u onim koje će igrati puleni Aleksandra Jovića i Radovana Krivokapića za završne turnire 2024. godine. To je velika čast i obaveza više da još jednom ostvarimo veliki podvig i da sa obe selekcije izborimo plasman na Evropsko prvenstvo. Malo mi je žao što nismo dobili domaćinstvo u konkurenciji omladinaca, ali to ne umanjuje naše šanse da u Poljskoj osvojimo prvo mesto u grupi. Posle istorijskih rezultata i osvojenih titula u Litvaniji 2013. i na Novom Zelandu 2015. godine, nastupio je period loših rezultata, ali smo vrednim radom i pravom strategijom u poslednje dve godine uspeli da vratimo naše mlađe selekcije na veliku fudbalsku scenu. Sada je trenutak za još jedan iskorak i siguran sam da će obe selekcije opravdati očekivanja i obezbediti Srbiji učešće na još dva velika događaja kao što su Evropska prvenstva na Malti i u Mađarskoj“ jasan je direktor Nikola Lazetić.