Vesti

U17 | KADETI ŽELE NA PRVENSTVO EVROPE KOJE SE ODRŽAVA U MAĐARSKOJ, ZA DVA MESTA RIVALI IZRAEL, BOSNA I HERCEGOVINA I BELORUSIJA

08.12.2022.

Srbija se vratila na mapu najboljih mladih selekcija u Evropi, kadeti su bili 3. na poslednjem Prvenstvu Evrope u Izraelu, a omladinci osmi na završnom turniru koji se održao u Slovačkoj. Želi se novi iskorak, novi plasman i novi dobri rezultati. Žrebom u Ninu poznati su i rivali kadeta na putu do Prvenstva Evrope koje se održava u Mađarskoj (18. maj – 2. jun 2023.). Izabranici selektora Aleksandra Lukovića nalaze se u grupi sa Izraelom, Bosnom i Hercegovinom i Belorusijom. Po dve selekcije iz svake grupe izboriće plasman na završni turnir.

„Moram da budem zadovoljan ishodom žreba i već ovih dana krećemo sa pripremama za izazove koji nas očekuju na proleće 2023. godine. Svim protivnicima pristupamo na maksimalno ozbiljn način jer su igrama i rezultatima u prethodnoj rundi kvalifikacija pokazali da poseduju kvalitet. Bitno je da mi budemo na našem nivou i u tom slučaju ne strahujem za rezultat. Najviše informacija imam o Bosni i Hercegovini, jer sam imao priliku da ispratim nekoliko njihovih utakmica. Sledi period analize i prikupljanja informacija o Izraelu i Belorusiji, siguran sam da ćemo spremno dočekati mečeve odluke u kvalifikacijama. Dve prvoplasirane ekipe idu na završni turnir u Mađarsku, ali mi ćemo se truditi da osvojimo grupu i da ne dozvolimo nikakvo iznenađenje“ rekao je selektor Aleksandar Luković.

I direktor mlađih kategorija FSS Nikola Lazetić ne krije da Srbija želi novi uspeh na evropskoj sceni. On je danas zajedno sa selektorima Lukovićem i Damjanovićem ispratio žreb u SC FSS u Staroj Pazovi.

„Pre svega moram da istaknem činjenicu da smo zahvaljujući rezultatima u poslednje dve godine povratili ugled mlađih reprezentativnih kategorija i izborili pravo da budemo nosioci žreba u obe konkurencije. Ne samo u ovim kvalifikacijama koje očekuju momke Aleksandra Lukovića i Jovana Damjanovića, već i u onim koje će igrati puleni Aleksandra Jovića i Radovana Krivokapića za završne turnire 2024. godine. To je velika čast i obaveza više da još jednom ostvarimo veliki podvig i da sa obe selekcije izborimo plasman na Evropsko prvenstvo. Malo mi je žao što nismo dobili domaćinstvo u konkurenciji omladinaca, ali to ne umanjuje naše šanse da u Poljskoj osvojimo prvo mesto u grupi. Posle istorijskih rezultata i osvojenih titula u Litvaniji 2013. i na Novom Zelandu 2015. godine, nastupio je period loših rezultata, ali smo vrednim radom i pravom strategijom u poslednje dve godine uspeli da vratimo naše mlađe selekcije na veliku fudbalsku scenu. Sada je trenutak za još jedan iskorak i siguran sam da će obe selekcije opravdati očekivanja i obezbediti Srbiji učešće na još dva velika događaja kao što su Evropska prvenstva na Malti i u Mađarskoj“ jasan je direktor Nikola Lazetić.