Vesti

U17 EURO | PRIPREME KADETA PRED ODLAZAK NA EVROPSKO PRVENSTVO, IZJAVE NIKŠE DELIBAŠIĆA I ANDRIJE MAKSIMOVIĆA

12.05.2023.

Kadetska reprezentacija Srbije okupila se u četvrtak u Staroj Pazovi i počela pripreme za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj. U SC FSS puleni selektora Luković boraviće do ponedeljka, a prvu utakmicu na završnom turniru igraju u četvrtak 18. maja protiv reprezentacije Slovenije.

Kapiten našeg tima Nikša Delibašić, jedan od najzaslužnijih za uspeh u kvalifikacijama, poručuje da će on i njegovi drugari dostojno reprezentovati Srbiju na najvećem kontinentalnom šampionatu:

„Za mene je čast i privilegija što ću braniti boje svoje zemlje na tako važnom događaju. Evropsko prvenstvo je  prvi veliki izazov u našim karijerama i daćemo sve od sebe da se pokažemo u najboljem svetlu. Atmosfera je ključ uspeha ove generacije, dišemo kao jedan i držimo se kao braća od prvog dana kada je formirana selekcija.“ – kaže momak koji je pre godinu dana podigao pobednički trofej na Memorijalu ‘Miljan Miljanić’:

„Bodrili smo juče naše momke protiv Crne Gore i drago mi je što su odbranili pehar. To je dokaz da u svakom uzrastu imamo talentovane fudbalere i da niko ne treba da brine za budućnost srpskog fudbala.  U Mađarskoj nas očekuju tri teške utakmice u grupnoj fazi, svakog protivnika shvatamo maksimalno ozbiljno. Dobar rezultat protiv Slovenije na startu turnira, dao bi nam vetar u leđa za okršaje protiv Italije i Španije.“ – uveren je Delibašić.

 U poslednjoj proveri za Evropsko prvenstvo, srpski kadeti su pobedili Mađarsku sa 1:0 golom Andrije Maksimovića:

„Jedva čekam početak prvenstva i utakmicu sa Slovenijom. Svi u ekipi imamo ogroman motiv da u Mađarskoj ostavimo dobar utisak i doguramo što dalje. Gledam ovu fotografiju u Staroj Pazovi na kojoj su zlatni Orlići sa Novog Zelanda i to mi uliva još veću želju. Živim za dan kada ću i ja sa mojom generacijom podići pehar na nekom velikom takmičenju. Idemo utakmicu po utakmicu, sada je najvažnije da pobedimo Sloveniju i da dobro startujemo na Evropskom prvenstvu“ – kaže Maksimović i otkriva ko mu je bio uzor u ‘novozelandskoj’ ekipi:

„Obožavao sam Sergeja Milinković-Savića, kasnije sam zavoleo Mitrovića, Vlahovića i Tadića. Želeo bih da krenem njihovim stopama i da jednog dana doguram do A reprezentacije. U Mađarskoj očekujem veliku podršku naših navijača. Porodica, prijatelji, drugari, svi su najavili dolazak i sa njima ćemo lakše stići do željenog rezultata.“

Prvog dana priprema naše reprezentacije u Staroj Pazovi, pažnju javnosti privukla je odluka selektora Lukovića da sa spiska putnika za Evropsko prvenstvo izbriše ime Lazara Jovanovića:

„Ne bih voleo da se od toga napravi slučaj. Lazar je na prvenstvenoj utakmici u Kraljevu prilikom izmene u više navrata opsovao trenere svog kluba i to se jednostavno kosi sa normama i kodeksom ponašanja koji smo od prvog okupljanja uspostavili u nacionalnom timu. Pametan je momak, razgovarali smo o svemu i verujem da će mu ovo biti korisna lekcija za nastavak karijere. Reč je o igraču koji je, kao i svi iz ove generacije, budućnost srpskog fudbala i neko na koga u perspektivi ozbiljno računamo. Time bih stavio tačku na ovu temu i sve naše misli usmerio ka izazovima na Evropskom prvenstvu, počev od prve utakmice protiv Slovenije.“ – rekao je selektor Aleksandar Luković.