Vesti

U-21 | MLADA REPREZENTACIJA DANAS U MARBELJI PROTIV SAD, MILINKO PANTIĆ POSETIO ORLIĆE

28.03.2023.

Mlada reprezentacija Srbije danas od 14 časova imaće i drugu proveru, ovog puta protiv selekcije SAD u Marbelji. „Orlići“ su odradili dva treninga u Španiji u veoma dobrim uslovima i sjajnom raspoloženju. Nakon nekoliko povreda u startu priprema, tim je napustio i Lazar Mićić posle meča sa Italijom, koji je upravo zbog povrede završio već u prvom poluvremenu. Umesto Mićića stigla je zamena iz redova Vojvodine – Vladimir Miletić.

Selektor Goran Stevanović i Nikola Petković izneli su svoja očekivanja pred meč sa SAD:

„Zadovoljan sam uslovima za rad i atmosferom. Nakon Italije, koja je igrala kao starija generacija, imaćemo i drugu jaku proveru protiv SAD. Samo takve utakmice i takva iskustva mogu doneti kvalitet i boljitak. Želimo da vidimo gde treba da budemo bolji, u kom pravcu želimo da napredujemo. Nakon svih utakmica koje smo imali donosimo zaključke, gledamo šta možemo da uradimo da igrači budu svakim danom bolji. Rezultat je uvek bitan, ali i neki parametri koji mogu da nam odgovore na to da li možemo da igramo u pravom ritmu. Očekujemo pozitivno iskustvo od sutrašnje utakmice, nova idejna rešenja i da kada dođe septembar i podvučemo crtu izađemo u najjačem sastavu i da to bude to“, rekao je selektor Stevanović.

„Uslovi su fenomenalni, vreme je sjajno, a tereni odlični. Ono što je najvažnije i zbog čega mi je posebno drago jeste to da je ekipa veoma pozitivna i zaista jedva čekamo da počne utakmica protiv SAD. Ne poznajem naročito mladu ekipu SAD, ali sam siguran da su kvalitetan tim. Ako budemo na nivou i budemo igrali kao što znamo, verujem da neće biti problema. Želim da izađemo na teren motivisani i ostvarimo pobedu i dobar rezultat“, dodao je Petković.

Veče pred utakmicu, gost mlade reprezentacije bio je Milinko Pantić, koji je posetio delegaciju mlade reprezentacije Srbije i sa fudbalerima razmenio savete i razna sećanja na posebne trenutke iz bogate karijere. Druženje se nastavilo u hotelu, odakle su „Orlići“ zajedno sa stručnim štabom bodrili Orlove na putu do velike pobede u Podgorici.

Milinko Pantić proveo je većinu karijere igrajući u inostranstvu, o čemu je govorio za sajt FSS, uporedivši razlike iz tog vremena u odnosu na današnjicu:

„Mislim da je teže bilo u naše vreme. Nije bilo mobilnih telefona, nije sve bilo tako dostupno, danas su i uslovi znatno bolji. Sada je igračima lakše, ali i tada smo uživali. Mladi igrači, pre svega, moraju verovati u sebe i svog trenera. Trener je kao otac, uvek ti želi najbolje. Igrači moraju da se trude, da daju i više od maksimuma. Nije lako doći u Evropu i zaigrati za veliki klub… Jasan je za to pokazatelj koliko su samo azijske zemlje napredovale, nema više nigde lakih utakmica. Mi smo jako talentovana zemlja, ali ključni su rad i mentalitet. Samo tako se može doći do uspeha.“

Čuveni fudbaler Atletiko Madrida  i najbolji strelac Lige šampiona iz sezone 1996/7. osvrnuo se i na uspehe kako u seniorskoj, tako i u mlađim selekcijama FSS:

„Mi smo zemlja talenata. Kada imaš talenta, lakše je raditi. Postoji dosta dobrih stvari, koliko je samo osveženje doneo Dragan Stojković u A reprezentaciju, vidi se da je to ekipa iza koje stoji trener sa idejom. Lepo je videti uspehe koji se nižu, potreban je samo pravi mentalitet i kontinuitet rada. Fudbal je nepredvidiva stvar, često je neophodan i faktor sreće. Ono što je najvažnije, imamo talenta i imamo dobre stručnjake.“