A selekcija

STEVAN STOJANOVIĆ, DIREKTOR REPREZENTACIJE | OVA GENERACIJA JE POKAZALA U VIŠE NAVRATA DA JE NAJBOLJA ONDA KADA JE NAJTEŽE

25.11.2022.

Dan posle starta Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru i poraza od Brazila, za sajt FSS govorio je direktor A reprezentacije Stevan Stojanović:

”Pričali smo pre dolaska u Katar da ova Srbija nikoga ne potcenjuje, ali se nikoga i ne plaši. Ipak, utisak je da smo u drugo poluvreme ušli sa previše respekta prema reprezentaciji Brazila i to nas je koštalo pozitivnog rezultata. Nekako smo prerano podigli ruke u znak predaje, što u proteklom periodu nije bila odlika ove generacije. Budimo realni, imali smo za protivnika jednu moćnu ekipu koja je još jednom potvrdila da je najozbiljniji kandidat za osvajanje titule svetskog prvaka i ovaj poraz ne sme da nas demorališe. Na redu je Kamerun i istog trenutka kada je iranski sudija odsvirao kraj meča na Lusailu, okrenuli smo se duelu protiv afričke selekcije”.
U javnosti je na pogrešan način interpretirana izjava selektora Stojkovića sa konferencije za medije da su njegovi igrači bili nespremni za utakmicu sa Brazilom:
”Selektora je zabrinuo strahovit pad u drugom poluvremenu, ali u fizičkom smislu. I to je jasno i glasno rekao na konferenciji posle utakmice. Nema tu prostora ni potrebe za bilo kakve insinuacije. Imamo igrače koji su došli sa povredama iz svojih klubova i bilo je logično da ih pita da li i dalje osećaju bolove i da li mogu da se stave na raspolaganje. Neki su mogli, neki nisu. Znate vrlo dobro Mitrov mentalitet, naravno da je rekao da je spreman. Čak je i Kostić stisnuo zube, ali selektor nije želeo da rizikuje i doneo je odluku da ga sačuva za mečeve odluke protiv Kameruna i Švajcarske. Žao mi je što su nam povrede diktirale sastav tima, jer bi naša formacija sa dva špica bila daleko opasnija po gol Brazila”.
Sada je najvažniji psihološki aspekt, mada je Stojković sa svojim saradnicima već ubedio igrače da zaborave na Rišarlisona i da razmišljaju isključivo o Kamerunu:
”Odmah posle žreba u aprilu, konstatovali smo da je raspored dobar i da je bolje što sa Brazilom igramo na startu, na ne na kraju grupne faze, kao u Rusiji. Ubeđen sam da smo kvalitetnija reprezentacija od Kameruna i Švajcarske i da ćemo to pokazati na terenu. Mi se pitamo i to je najvažnije. Poraz od 2:0 protiv ovako moćne reprezentacije nije katastrofa. Ova generacija je pokazala u više navrata, pre svega u Lisabonu i Oslu, da je najbolja onda kada je najteže. Glavu gore i idemo dalje” – rekao je Stojanović, ne propustivši priliku da pohvali svetle tačke u našoj ekipi:
”Vanja je bio briljantan, ovo mu je možda i partija života. Šteta što nije nagrađen boljim rezultatom, ali je pokazao još jednom da poseduje vanserijske golmanske kvalitete. Iskreno se nadam da će u naredne dve utakmice imati mnogo manje posla. Mali Pavlović je imao peh da ga na početku meča saseče prestrogo dodeljen žuti karton, ali je uspeo da se iskontroliše do kraja utakmice i da odigra na zaista visokom nivou. Svaka mu čast”.
Narednu utakmicu na Svetskom prvenstvu, reprezentacija Srbije igra u 28. Novembra u Al Vakri protiv Kameruna.