A selekcija

STEVAN STOJANOVIĆ, DIREKTOR REPREZENTACIJE | IGRAČI SU SVESNI SVEGA, MOTIVISANI DA NA KIPRU DAJU MAKSIMUM, POSLE PROVERA SA AUSTRIJOM I ŠVEDSKOM, SPREMNI ZA EURO (VIDEO)

23.03.2024.

Rusija je arhivirana, sve misli su usmerene ka drugog proveri, u Larnaki sa Kiprom, a dan pre odlaska na „rajsko ostrvo“ direktor reprezentacije Stevan Stojanović, govori o svemu što sledi…

-Prijateljske utakmice u martu imaju svoju svrhu, koristimo ih za proveru, pre svega da selektor Stojković dobije uvid u formu igrača koji do sada nisu bili često na spisku. I sve provere, prethodna u Rusiji, sada i na Kipru, služe da se dobije uvid u sve. Na stranu to što se desilo u Moskvi, mislim da je sudija prestrogo doneo odluku o isključenju Gajića. Pravila su u redu, ali svi znamo da je utakmica u Moskvi imala posebnu konotaciju, poentu. Poraženi smo, ali mislim da je selektor mogao da vidi ono što ga zanima i donese neke odluke pred drugu proveru koja nas očekuje, sada na Kipru – ne ostavlja dilemu Stevan Stojanović.

 

Ostale su još tri provere do starta na Evropskom prvenstvu, prilika za uigravanje za ono što nas očekuje u Nemačkoj?

-Sledi Kipar, a zatim dve veoma ozbiljne provere pred mečeve na Evropskom prvenstvu. Dueli sa Austrijom u Beču i Švedskom u Stokholmu. Dve jake, dobre provere, dovoljno da selektor dobije jasnu sliku, čistu situaciju pred ono što nas očekuje u Nemačkoj.

Raspoloženje na treningu, pred odlazak na Kipar, je dobro, atmosfera pozitivna, igrači su spremni za utakmicu sa Kiprom?

-Bez obzira na poraz u Rusiji, igrači su svesni svega, pružiće maksimum na Kipru, a očekujem naravno isto i na utakmicama koje predstavljaju poslednju glazuru pred prvi meč sa Engleskom na Prvenstvu Evrope.

U subotu će provere imati i naši rivali u grupnoj fazi Prvenstva Evrope, Englezi se sastaju sa Brazilom, a snage će odmeriti Danska i Švajcarska?

-Gledaćemo oba meča, pogotovo ljudi koji su u stručnom štabu uz selektora Stojkovića. Uradiće naravno detaljnu analizu svega viđenog.

 

U sklopu priče da selektor proverava nove snage, nije tajna da Srbija ima sjajne golmane, u Rusiji je branio Đorđe Petrović, ne može mu se na dušu staviti nijedan gol, a posle svega može da se kaže da je konkurencija na „vašoj poziciji“ žestoka?

-Imamo jako kvalitetne golmane, Petrović je primio četiri gola, ali nije kriv ni za jedan, tako da će on, Vanja i Rajko konkurisati za to jedno mesto između stativa – zaključio je Stevan Stojanović, direktor najboljeg nacionalnog tima.

Orlovi u nedelju u prepodnevnim satima odlaze na Kipar, gde se dan kasnije sastaju sa domaćom selekcijom.