A selekcija

SRBIJA U VILNJUSU | LJUBIŠA TUMBAKOVIĆ I ALEKSANDAR MITROVIĆ (VIDEO)

13.10.2019.

Reprezentacija Srbije u ponedeljak, 14. oktobra od 20,45 igra novi kvalifikacioni meč, protiv Litvanije u Vilnjusu, a pred poslednji trening  na stadionu LFF medijima su na raspolaganju bili selektor Ljubiša Tumbaković i Aleksandar Mitrović.


Prvo pitanje bilo je upućeno najboljem strelcu Srbije, igraču koji se nalazi u lepoj seriji golova, Aleksandru Mitroviću. Da li očekujete da ćete nastaviti golgeterski niz?
„Bilo bi lepo, ali ne opterećujem se listom strelaca. Najvažnije da ekipa dođe do pobede, a svaki gol je dobrodošao. Moj posao je da tresem mreže, bez obzira protiv koga igram i sa kim sam u tandemu. Taj posao nije lak, ali se trudim da ga obavljam na najbolji mogući način. Selektor traži ekipu u koju najviše veruje. Svako ko dobije šansu, treba da nastoji da je iskoristi. Što se mene tiče, svaku utakmicu igram kao da mi je prva“ – rekao je Aleksandar Mitrović.
U odnosu na mečeve sa Litvanijom u Ligi nacija, šta se promenilo u igri srpskog tima…
„Biće drugačija, nijedna nije ista. Često se sastajemo, znamo sve jedni o drugima i neće biti nikakvih iznenađenja. Kada to kažem mislim i na sastave dva tima i na taktiku oba selektora“.

Ljubiša Tumbaković je kao selektor Crne Gore lako izašao na kraj sa Litvancima u Ligi nacija…
„Istina je da smo oba meča rešili ubedljivo u našu korist sa 2:0 i 4:1. Ali, odnos snaga nije bio takav. Jako teška utakmica u Podgorici, iskoristili smo svoje šanse, oni svoje nisu. Ovde je bila čudna utakmica. Otvorili smo je na vreme i posle postigli evrogolove. Za pola sata je bilo 3:0 za nas. Video sam tada jednu ekipu koja je mnogo više pružala nego što je to pratio rezultat. Gledao sam i mečeve protiv Srbije, a i ovu poslednju protiv Ukrajine i stekao sam mnogo pozitivniju sliku o njihovom kvalitetu u poređenju sa Ligom nacija. To je sada jedna borbena, disciplinovana ekipa, sa konkretnom idejom. Kao da su igrači sazreli i pretvorili se u mnogo ozbiljnijeg rivala za svaku reprezentaciju“- istakao je selektor Srbije.


O Luki Joviću… da li je istina da je ljut na centarfora Reala jer je kako navode španski mediji (AS), izmislio povredu posle Portugala?
„Nemam ja prava da budem ljut ni na koga. Radim svoj posao na način koji mislim da je najbolji. Luka je mlad igrač, a moja trenerska profesija podrazumeva pedagoški pristup i jednu vrstu roditeljskog odnosa prema svakom igraču. U isto vreme, dužan sam da štitim interese svoje profesije. On je napravio to što ste rekli, ali nije se javio meni nego je poslao poruku. Ne vidim razlog zašto bih se ljutio na Jovića. A to da li je bio povređen treba da utvrde lekari, ne ja. Očekivao sam konferenciju vezanu za sutrašnju utakmicu, Luka nije ovde sa nama i ne bih detaljisao o njemu. Imali smo suviše problema danas u putu, čeka nas trening i ako želite o toj temi, možemo kad se vratimo za Beograd. Trenutno me zanima isključivo priča o Litvaniji“.
Da li potajno gaji nadu da bi moglo da se desi čudo u našoj grupi?
„Da bi se desilo čudo, moramo mi da budemo na visini zadatka. Ako ne pobedimo, ni čudo ne pomaže. Idemo stepenik po stepenik, prvo da pobedimo, pa da se nadamo čudu. A život nas uči da su čuda moguća“.
Da li u Viljnusu možemo da očekujemo bržu i efikasniju Srbiju od one u Kruševcu?
„Kroz proces treninga se trudimo da se što više približimo modernom konceptu fudbala. Ne zavisi samo od nas, već i od protivnika. Težimo tome da budemo brži i efikasniji i nadam se da ćete to sutra i videti“ – zaključio je Ljubiša Tumbaković.